A kormányfő üdvözölte az OMÉK orosz vendégeit, hangsúlyozva, hogy bár Oroszországot az elmúlt évszázadokban többször is leírták, mégis mindig feltámadt, és ma újra erős, tekintélyes, a világnak pedig a jövőben is komolyan számolnia kell vele.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő agrárgazdasági rendezvényen az idén mintegy 750 kiállító mutatkozik be összesen 45 ezer négyzetméternyi területen. A teljes agrárágazatra kiterjedő, ötnapos rendezvény turisztikai és kertészeti témákkal is kibővült. Az esemény célja az elmúlt időszak mezőgazdasági eredményeinek bemutatása, de agrárdiplomáciai esemény is egyben, mert helyszínt ad a visegrádi négyek agrár-csúcstalálkozójának.

A kiállítás megnyitóján a magyar kormányfő hangsúlyozta: az új földtörvény az európai uniós jogok megsértése nélkül képes megvédeni a magyar földet, és biztosítja, hogy az a magyar gazdák kezében maradjon. A kabinet megtalálta a megoldást arra is, hogy a zsebszerződéses rendszert gyorsan és hatékonyan felszámolja. A mezőgazdasági hatóságok pedig megkapták azokat az eszközöket, amelyekkel meg tudják védeni a magyar termékeket a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben - emelte ki a kormányfő.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a rendezvényen reményét fejezte ki, hogy az OMÉK erősíti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszertermelést, amely az elmúlt évben komoly sikereket ért el. Kiemelte: 20 százalékkal nőtt a termelés, nőtt az export, és 30 ezerrel többen találnak megélhetést a mezőgazdaságban. Mindez új korszakot jelent a magyar vidék életében: erősödést, megélhetést, jobb termékeket és minőségi magyar élelmiszert.

A magyar szakminiszter Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdaság miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a most megnyílt OMÉK újabb fejezetet nyit a magyar-orosz agrárkapcsolatok fejlesztésében. A két ország közötti agrárkapcsolatok fejlesztésének és fejlődésének fontosságát jól példázza, hogy Oroszország a díszvendége a mostani kiállításnak. Ez azt is jelenti, hogy az agrárium területén Magyarország számára Oroszország kiemelt partner - mondta.

Nyikolaj Fjodorov többek között arról beszélt, hogy az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel 2012-ben 7 százalékkal haladta meg a 2011-es szintet. A miniszter üdvözölte ezt a tendenciát, amely azt támasztja alá, hogy a magyar termékek jó minőségűek, megfelelnek az orosz piac követelményeinek, és így nő irántuk a kereslet.

Az orosz mezőgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az idén nyílt meg az első magyar kereskedőház Moszkvában, amelyik a fővárost és környékét látja el, és a tervek szerint továbbiak is létesülnek  a közeljövőben, Rosztovban és a krasznojarszki területen. Ezek jó lehetőséget teremtenek a magyar vállalkozók számára, hogy felfedezzék az orosz piacot - mutatott rá.

Az MTI kérdésére a két miniszter elmondta, hogy a kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésére több lehetőség is kínálkozik,  példaként hozták az áruszállítás és az oktatás területét. Nyikolaj Fjodorov megemlítette: Oroszország szívesen szállítana tengeri halat Magyarországra igény esetén.