Országos bojkottot helyezett kilátásba múlt héten a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a honi tejipari szektor jelenlegi helyzete miatt. A régióban legalacsonyabbnak számító hazai nyerstej átvételi átlagára az AKI adatai szerint 2015 októberében a 80 Ft/kg-t sem érte el, miközben az önköltség 95-105 Ft/kg.

„Magyarok tej akciója” című felhívást követő, a tejtermelők és a kiskereskedelmi láncok képviselői közötti konzultáció eredményeképp a kereskedők elfogadták a tejtermelők érveit és nem várják el az önköltség alatti értékesítést, hajlandóak befogadni a feldolgozók részéről érkező árkorrekciókat. A szereplők hangsúlyozzák, hogy a tejpiaci problémák jelentős része továbbra is az áfacsalásnak köszönhető, mely az összes környező országénál magasabb tej- tejtermék áfakulcsra vezethető vissza.

milk

Nagy a hazai tejiparra nehezedő importnyomás – fotó: Shutterstock

A tejtermelők és a kiskereskedők megállapodtak a rendszeres termelői-feldolgozói-kereskedői egyeztetésről a magyar tejágazat érdekében. A tejtermelők a demonstrációt decemberben nem tartják meg, a pontos időpontot az elkövetkező időszakban tapasztalt piaci magatartás tükrében határozzák majd meg, de továbbra is fenntartják magunknak a jogot, hogy az ágazatban tisztességtelenül viselkedő piaci szereplők ellen radikálisan fellépjenek.

A kiskereskedelmi láncok eltérően viszonyulnak a tejtermelőkhöz. Van olyan lánc, ahol nem forgalmaznak import tejet és van, ahol árusítanak, sőt, akciózzák és hirdetik is azt.