Az Európai Unió legnagyobb importőrének számító Kína a koronavírus-járvány miatt teljesen megszüntette a fokhagyma exportját. A készletek kiürültek az Unión belül, az új szezonra pedig még várni kell, így valószínű, hogy az egekbe szökik a fokhagyma ára és az is előfordulhat, hogy ideiglenesen hiánycikk lesz – írja a Magyar Nemzet.

A lap értesülései szerint a kínai export megszűnése miatt az előző évhez képest akár negyven százalékkal is megugorhat a fokhagyma ára az európai piacokon. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az európai fokhagyma termelést a túl száraz időjárás és a hiányzó idénymunkások komoly kihívások elé állítják.

Az előző évhez képest akár negyven százalékkal is növekedhet a fokhagyama ára – fotó: Pixabay

A hazai fokhagymatermesztők helyzete sem túl fényes. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, az elmúlt években fokozatosan csökkent a fokhagymával foglalkozó gazdálkodók száma. A korábbi 900 és 1100 hektár között mozgó hazai vetésterület idén alig haladja meg a 700 hektárt.

Fekete János szerint a hazai fokhagymatermesztés jelentős élőmunkaerőt igényel ezért a munkaerőhiány miatt egyre többen hagynak fel a termesztéssel. Gépesítéssel ki lehetne váltani a hiányzó munkásokat, azonban a technológia olyan drága, hogy a gazdálkodóknak nem éri meg fenntartani.

A szakember az idei szezonnal kapcsolatban elmondta, idén tavasszal komoly aszály sújtja a földeket és kevés az öntözhető terület. A szárazság valószínűleg hatással lesz a termésmennyiségre is és még kevesebb hazai fokhagyma kerülhet a boltokba.