Ha van kertünk, akkor ott majdnem biztos, hogy van paradicsom is. Sőt, ha nincs kertünk, de van egy erkélyünk, akkor is. Ugye te is azt szeretnéd, ha paradicsomi állapotok uralkodnának a veteményesedben, különösen a paradicsomok környékén? Azonban sajnos a paradicsom sincs biztonságban, hiszen számtalan kártevő és betegség leselkedik rá ebben az időszakban. De ha folyamatosan figyeled a növényeidet, és be tudod azonosítani a támadókat már az első pillanatban, nagyon sokat tehetsz azért, hogy igazán finom, lédús paradicsomokat szüretelhess, egészen a nyár végéig.

Sőt, ha tudod, mire van igazán szüksége a növénynek, a legtöbb betegséget és kártevői jelenlétet meg is tudod előzni. Így aztán elmondhatod, hogy a legszebb és legfinomabb a környéken az "én paradicsom". Érdemes tehát utánanézni, milyen veszélyek leselkednek a paradicsomra és tudással felvértezni magad, hogy semmi se vehesse el tőled az igazi, otthon termett paradicsom csodálatos ízét.

1. Amire a paradicsomi állapotokhoz feltétlenül szükség van

Nagyon fontos, hogy a paradicsomnak adjuk meg azt, amire szüksége van. Ügyeljünk rá, hogy ki legyen karózva, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy hol kell még felkötni. Ha ugyanis nem segítjük a karózással, a termés súlya alatt hamar a földre kerülhet a növény, amely egyenes út ahhoz, hogy elrothadjon, és vele a termés is.

A kacsolásról se feledkezzünk meg hiszen ez az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

paradicsom

A paradicsom kikarózása biztosítja, hogy a növény elbírja a termés súlyát. Fotó: Shutterstock

Ahogy egyre melegebb van, nagyon fontos, hogy a paradicsom soha ne száradjon ki, azonban ne álljon a pangó vízben se. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak, és a gombás fertőzések is hamarabb felüthetik a fejüket.

A paradicsom ágyását folyamatosan gyomláljuk, és rendszeresen vizsgáljuk meg a növény leveleit, termését. Ha nem tűnik egészségesnek, akkor egészen biztosan közbe kell lépnünk, ha nem akarunk lemondani a finom termésről.


2. Ismerjük meg és fel a paradicsom kártevőit, és küzdjünk meg velük

Gyapottok-bagolylepke

A gyapottok-bagolylepke sajnos nagyon gyakran felkeresi a paradicsomjainkat. Körülbelül 3-4 cm hosszú, zöldessárga színű hernyói vannak, amelyek beleeszik magukat a paradicsomba, így azt már nem lehet elfogyasztani. A pajor nappal elbújik, este azonban nekilát a károkozásnak. Egyes fajai  a növény gyökérnyakát rágják meg, míg mások a leveleit, virágát és a termését.

A leghatásosabb, és a leginkább környezetbarát megoldás, ha kézzel fogdossuk össze a hernyókat. Vásárolhatunk szexferomon csapdákat is, melyek jelzik a lepkék rajzását, és ez alapján meg tudjuk határozni, mikor érdemes permetezni.

Aknázómolyok

Az aknázómoly könnyen felismerhető, ha lyukakat látunk a paradicsom levelein. Az aknázómoly átlátszó vagy élénksárga színű, nagyon apró élőlény, így rovarirtó szerrel tudunk tőle megszabadulni.

3. Figyeljük a paradicsom betegségeire utaló, korai jeleket

Ha sárgulnak a levelek, ha elmarad a termés, az mind azt jelzi, hogy a paradicsomunk nem egészséges. Érdemes tehát minél hamarabb közbe lépni, és segíteni a paradicsomnak, hogy mielőbb leküzdhesse a támadást.

Mozaikvírus

A mozaikvírus jelei a sötét, gyűrűs foltok megjelenése a leveleken, illetve, hogy a levelek elsárgulnak.

Verticilliumos levélhervadás

A levélhervadás hatására a paradicsom levelei megsárgulnak. A megoldás itt is a beteg növény teljes eltávolítása.

paradicsom palánta ültetése

A paradicsompalánták kellő távolságra történő ültetésével sok betegséget meg tudunk előzni. Fotó: Shutterstock

Paradicsomvész

A paradicsomvészt egy gomba okozza. A gomba a paradicsom föld feletti zöld részeit fertőzi meg, így nincsenek biztonságban sem a levelek, sem a levélnyelek, de még a virág, a hajtás és a zöld termés sem. A védekezés alapja a megelőző permetezés.

4. A tápanyagok hiánya is megakadályozhatja a bőséges paradicsomtermést

Nitrogénhiány

A nitrogén nagyon fontos ahhoz, hogy a paradicsom levelei kellően egészségesek legyenek. Ha nem jut elég nitrogén a paradicsomnak, akkor a levelei kisebbek lesznek, és kevesebb hajtást fog hozni. Foszforhiány

A foszforhiány jele a pirosas vagy lilás árnyalatú levelek megjelenése, és az, hogy kevés a termés. Ekkor pótoljuk a foszfort, melyre a legjobb a finomra őrölt ásványi foszfát.

Ezért fogyassz sok paradicsomot

A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában. Sőt, ha leégünk kertészkedés közben, használjuk ki bőrnyugtató hatását és tegyük égett bőrünkre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhíteni fogja a kellemetlenségeket. Étvágyserkentő hatású, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

paradicsom és lé

A paradicsom nyersen és feldolgozva is nagyon egészséges. Fotó: Shutterstock

A paradicsomban található likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A szabad gyökök elszaporodása esetén gyorsabbá válik a sejtek öregedése. Ezáltal megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata is. A legnagyobb eredményeket a prosztata- és az emlőrák kezelésében érték el a likopinnal. A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

A paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legjobban a paradicsomból nyerhető ki, azon belül is a legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsomszószban található meg.

A vitaminok többségének nem tesz jót, ha valamilyen feldolgozó művelet hatásának tesszük ki, de nem úgy van ez a likopinnal. A likopin ugyanis a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni. Ráadásul éppen ezen ok miatt érdemes a paradicsomot nem csupán nyers formában, hanem főzve, sütve, vagy akár levesként, szószként fogyasztanunk.

Ajánlott napi bevitele minimum 20 mg. Ehhez azonban, ha nyers paradicsomból szeretnénk ezt beszerezni, legalább egy kilót kellene belőle elfogyasztani. Ellenben, ha hőkezelt paradicsomot fogyasztunk, háromszor annyi likopont tudhatunk magunkénak.

Ültessünk hát minél több paradicsomot, vigyázzunk rá és fogyasszuk napi rendszerességgel!