Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter szerdán együttműködési megállapodást írt alá, amely fontos alapot szolgáltat a két ország közti mezőgazdasági és környezetvédelemi együttműködéshez - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

mező

A két ország agrárminisztere többek között a Közös Agrárpolitikát érintő kérdésekről is tárgyalt – fotó: Pixabay

Az együttműködés keretében Cipruson korszerű, webalapú magyar szoftveres megoldást vesznek át a mezőgazdasági adatszolgáltatásra. Az egyezmény érinti az öntözéssel kapcsolatos intézkedéseket, az éghajlatváltozás, az elsivatagosodás és a földromlás elleni küzdelem hatékony támogatását, az innovatív erdészeti technikák fejlesztését, és kitér a víztartalékok hatékony kiaknázási lehetőségeire, valamint az állat- és növényegészség-védelemre is. A felek a Közös Agrárpolitikát (KAP) érintő kérdésekben is egyetértettek.

Nagy István szerdán tárgyalásokat folytatott Gilberto Silva-val, a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdasági és környezetügyi miniszterével is. Felajánlotta, hogy Magyarország a magas szintű szakmai tudás és ismeretek átadásával hozzájárul a szigetcsoport élelmiszerbiztonságának javításához.

A kialakítás alatt levő mintafarm hálózat segítségével elérhetőek és bemutathatóak lesznek az egyes országokban a magyar technológiák, mezőgazdasági és környezetügyi fejlesztések, támogatva ezzel a magyar vállalkozások exporttörekvéseit.

Szó volt az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásról és a biztonságos élelmiszertermelés kihívásairól is, amire a kormány egyik megoldási javaslata az öntözött területek növelése és a hatékony öntözéses gazdálkodás kiterjesztése. Ennek érdekében Magyarországon öntözésfejlesztési stratégia és mezőgazdasági vízgazdálkodási szakpolitikai program is készül - ismerteti közleményében a tárca.