A levélben az is írték, hogy vegyék napirendre a COP26 közelgő konferenciáján az állati eredetű élelmiszeripart - olvasható a greendex.hu-n. A levelet a 2021-es ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia, a COP26 elnökének, Alok Sharma parlamenti képviselőnek címezték.

A hírességek a következőket fogalmazták meg:

  • A Föld súlyos bajban van, sürgős cselekvést igénylő éghajlati vészhelyzettel néz szembe.
  • Az állattenyésztés az összes ember által okozott üvegházhatású gáz kibocsátásának 14,5-16,5 százalékáért felelős, így az állattenyésztés a világ második legnagyobb üvegházhatású gáz-kibocsátója.
  • Az étrend bolygóra gyakorolt hatását többé nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A levelet aláírók között több olyan híresség is szerepel, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszert: Billie Eilish, Leona Lewis, Moby, Joaquin Phoenix, Alicia Silverstone Evanna Lynch.

Szintén aláírták a levelet: Stephen Fry, Ricky Gervais, Finneas O’Connell, Alan Cumming, Chris Packham, Joanna Lumley, Deborah Meadan, Daisy Ridley, Alesha Dixon, Lily Cole, James McVey és Lucy Watson.

Inkább a fenntartható növénytermesztést kellene támogatni?

A levélben három kérdéskört taglalnak, melyek közül az első óriási érvágás lenne a sok állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodó számára:

  • A támogatásokat és a pénzügyi eszközöket az állattenyésztés támogatása helyett inkább a fenntartható növényi alapú mezőgazdaságra kellene átcsoportosítani.
  • Szükséges lenne ösztönözni az állati eredetű élelmiszerek alternatíváinak kifejlesztésére irányuló beruházásokat.
  • A kormányzati beszerzési prioritások aktualizálása annak érdekében, hogy a közszférán belül ösztönözzék az alacsonyabb üvegházhatású gázok kibocsátását.

A támogatásokat és a pénzügyi eszközöket az állattenyésztés támogatása helyett inkább a fenntartható növényi alapú mezőgazdaságra kellene átcsoportosítani a sztárok szerint – Fotó: pixabay

Julie Janovsky, a Humane Society International haszonállat-védelmi alelnöke így nyilatkozott: „Az intenzív állattenyésztés nem fenntartható, és a globális élelmiszer-rendszereink növényi alapú étrendre való átalakítása az egyik leghatékonyabb éghajlat-mérséklő intézkedés.

„A COP26 létfontosságú lehetőséget kínál a világ vezetői számára, hogy érdemi kötelezettségvállalásokat tegyenek az éghajlatváltozás leküzdésére, a biológiai sokféleség helyreállítására és az iparszerű állattartó telepek által okozott kegyetlenség megszüntetésére" – olvasható a plantbasednews.org oldalon.

Arról, hogy az alternatív élelmiszerek előállítása a fenntarthatósági szempontjából fontos kérdés, legutóbb az Élelmiszeripar Webináriumon beszélgettünk szakértőkkel.