A Kormány a mai napon bejelentette a járványügyi intézkedések szigorítását, köztük a nem létfontosságú üzletek két hétre (március 8-tól március 22-ig) történő bezárását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége támogatja a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében tett kormányzati lépéseket.

Ugyanakkor az esedékes, halaszthatatlan tavaszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzése, illetve a lakosság hazai élelmiszerrel való biztonságos ellátása érdekében több üzlettípus nyitva tartását is kezdeményezik a Kormányzatnál.

járványügyi korlátozás, mezőgazdaság, tavaszi munkák

A földeken a tavaszi munkák elvégzése nem tűr halasztást – fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A NAK és a MAGOSZ indítványozza, hogy a gazdaboltok, a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert forgalmazó kis- és nagykereskedelmi egységek, a mezőgazdasági gépet, alkatrészt és berendezést árusító, valamint ezek javítását végző üzletek, a vetőmag-felügyeletet, -vizsgálatot, -tanúsítást, -fémzárolás folytató egységek, a takarmányt, állateledelt forgalmazó üzletek, az állatgyógyszertárak, az állategészségügyi ellátást folytató laboratóriumok, illetve a termelői piacok a kéthetes lezárás alatt is működhessenek.

A NAK és a MAGOSZ ugyancsak kezdeményezi a dísznövényt árusító üzletek, virágboltok nyitva tartását is, hogy a nőnapra termesztett növényeket értékesíteni tudják a dísznövénykertészek.

Friss!

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban elmondta, a tavaszi kerti munkákhoz szükséges eszközöket áruló boltok nyitva lehetnek március 8. és 22. között. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök kora délután aláírta a részletszabályokat, már csak arra várunk, hogy kihirdessék őket.

Emellett bejelentette azt is, hogy március 8-án a virágboltok még nyitva maradhatnak.