2016-ban a lengyelek 24,2 milliárd euró értékben exportáltak ilyen termékeket, és külkereskedelmi mérlegük a cikkcsoportban 7,1 milliárd eurós pozitív szaldót mutatott – olvashatjuk az obserwatorfinansowy.pl, lengyel hírportálon.

Ezzel Lengyelország az EU nyolcadik legnagyobb élelmiszer exportőrévé lépett elő (2004-ben még a tizenegyedik volt a rangsorban). Ami pedig a legfontosabb: a lengyel export és a szaldó értéke a legutóbbi 12 évben mintegy háromszorosára nőtt, ami európai viszonylatban példátlan gyors felfutást jelent. Jóllehet közben a lengyel élelmiszerimport is növekedett, éspedig az exportnál valamivel gyorsabb ütemben, és ez a tendencia a jövőben, lassuló tempóban ugyan, de folytatódni látszik.

Mára Lengyelország baromfihúsból, almából, áfonyából és gombából a világ legnagyobb exportőrei közé emelkedett. Dinamikusan növekszik az ország exportja marhahúsból, tejtermékekből, valamint reexportja teából, kávéból és fűszerekből is.

alma

Lengyelország több agrártermék tekintetében is a világ legnagyobb exportőrévé vált – fotó: Shutterstock

A lengyel siker egyik kulcsa az EU-csatlakozásban keresendő, mivel az kikényszerítette a lengyel élelmiszeripar korszerűsítését, és lehetővé tette a lengyel termékek szabad bejutását az uniós piacokra. A belépés kedvező hatását mutatja az a tény, hogy a lengyel élelmiszerexport 81 százaléka az EU tagországokba irányul. Két-három évtizeddel ezelőtt Magyarország még több cikk (pl. alma és baromfihús) tekintetében komoly versenytárs volt, mára viszont a lengyelek messze lehagytak bennünket.

A legutóbbi években viszont, egyre erősödő konkurencia mutatkozik a lengyel élelmiszerekkel szemben, elsősorban a harmadik országok részéről, amelyek alacsonyabb áraikkal igyekeznek kiszorítani a lengyel termékeket az uniós piacokról. Mindennek ellenére az Egyesült Királyságba, valamint Németországba és Franciaországba irányuló lengyel export növekvő tendenciát mutat, ami arra utal, hogy a szóban forgó lengyel termékeknek biztos piaca van az EU tagországokban.