Az egyiptomi kormányzat érthetetlen okokból ellehetetlenítette az uniós termékek importját – ez a WTO szabályaival is ellentétes - írja a fruitveb.hu.

alma

Az egyiptomi exportpiac került veszélybe – fotó: pixabay.com

Egy adminisztratív rendelkezés lehet a háttérben

Lengyelország almaexport piaca az utóbbi években nem volt túl szerencsésnek mondható: 2014-ben az orosz embargó bevezetése miatt Lengyelország legfőbb almaexportpiaca esett ki, tavaly december 6-án Belarusz is embargót vezetett be a menekültkérdés miatt. Most pedig a szívós munkával felépített egyiptomi exportpiac került veszélybe egy igencsak érthetetlen adminisztratív rendelkezés miatt.


Kötelező akkreditívet vezettek be

Lengyelország az utóbbi öt évben minden hónapban több ezer tonna almát exportált Egyiptomba, a második legfontosabb beszállítóvá válva az olaszok mellett. Az egyiptomi kormány februárban bevezetett rendelkezésével nem is lenne semmi baj, amely szerint az importőröknek kötelező belföldi bankban úgynevezett akkreditívet nyitni.

Az akkreditív nem ismeretlen a nemzetközi piacon, hiszen a kereskedelem egyik legbiztonságosabb formája. Lényege, hogy a vevő megbízásából a bank visszavonhatatlan fizetési ígéretet tesz az eladó javára: ha a leszállítás teljesült és a bank rendben találta az ezt bizonyító okmányokat - a bank fizet az exportőrnek. Ez mindenki számára előnyös, mert a vevő nem fizet előre, hosszabb fizetési határidőket is ki tud alkudni, az eladó pedig kiküszöböli a bank beiktatásával a vevői nemfizetés kockázatát.

alma

800 ezer tonna alma van a lengyel hűtőtárolókban – fotó: pixabay.com

A lengyel alma a konténerekben vár a sorsára

Jelen pillanatban az a gond, hogy az egyiptomi bankok a február elején benyújtott akkreditívkérelmekre  6 hét átfutási idővel reagáltak, és további 4 hétbe került, amíg a dokumentumok a lengyel exportőrökhöz kerültek. Ők az igazolást az egyiptomi ügyfeleik részére meg is küldték, akik a bankokhoz ezeket az iratokat ismételten benyújtották, de azóta sem kaptak választ.

Ennek következtében - azaz megnyitott akkreditívek hiányában -. nem lehet Egyiptomba almát importálni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szállítmányok útra kelnek  (csak márciusban 14500 tonna), de a vevőhöz nem érkeznek meg, hanem a kikötőkben, a konténerekben várnak sorsukra.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

Nem csak a lengyel alma érintett

A kairói lengyel nagykövetség titkársága szerint nem csak a lengyel exportot és nem csak az almát érinti a szállítások adminisztratív ellehetetlenítése, hanem a spanyol zöldség-gyümölcs exportőröket is akadályozza a szállításban. Ugyanis az akkreditívek kiadásának kérdése az EU valamennyi tagállamára vonatkozik és a mezőgazdasági árucikkeken kívül számos termékkört érint.

Lengyel híradások szerint  a folyamatos piacvesztések miatt Małopolska régióban a hazai almatermesztők körében nagy az elkeseredettség. Két éve a fagy, tavaly a jég vitte el a termést, idén pedig a háború miatt lettek eladhatatlanok a meglévő készletek - ami igen jelentős: mintegy  800 ezer tonna alma van a lengyel hűtőtárolókban, melyek értékesítése nagyon bizonytalan.