Három évvel ezelőtt, mikor a céget átvettem, egy teljesen megújuló üzlet- és minőségpolitikát hirdettünk meg, ami az addigi irányvonalhoz képest nagyon jelentős változást eredményezett. Mivel növénynemesítésről beszélünk, azon belül is a kukoricanemesítésről, ezért nem hónapokban, hanem években kell gondolkodnunk. Tehát a megújult minőség- és üzletpolitikánk is minimum négy–öt év távlatában kezdi el érez­tetni majd a hatását és mutatni az eredményeit. Ennek első lépése a jelenlegi fajtáinkkal történő munkában, a minőség javítása, amit a gazdák és a vásárlóink azonnal érezhettek. A másik irányvonal pedig az új fajták nemesítése és bevezetése a köztermesztésbe. A magyar szabályok szerint, egy fajta elismerésének az időtartama – ha tökéletesen teljesít az állami vizsgálatokban – minimum három év, amikor megkapja az állami minősítést. Ezen mindenképpen végig kell mennie és ezután kerülhet a piacra. Tehát valójában egy fajta bevezetése négy–öt év, onnan számítva, hogy a fajta bekerül az állami minősítő rendszerbe. Ezt még megelőzi öt–hét év nemesítői munka,  a szülővonalak létrehozása, ami még szintén hozzájön ehhez. Így aztán igazán hosszú távú munkáról beszélhetünk. Ennek a lassan 45 éve folyó munkának az eredménye, hogy a KISKUN Kft. több mint száz államilag elismert hibrid kukorica fajtával rendelkezik. Fajtáink jelentős része azonban régóta piacon van, és ugyan még mindig jól teljesítenek, de a termelői igények változásával szükség van a fajtakínálat időnkénti megújítására. 2013-ban hat új szemes fajtát jelentettünk be az állami kísérletekbe. Ezek a fajtáink a hibridek egy teljesen új generációját képezik és ezekkel fogjuk leváltani a fajtakínálatunk jelentős részét. Természetesen azért megtartjuk mellettük a régi, jól bevált fajtáinkat is, mert tapasztalataink szerint a gazdák nagyon hosszú ideig tudnak ragaszkodni a jól bevált hibridekhez. Az új fajtáink mellett jelentős hangsúlyt fektetünk a különleges kukoricák nemesítésére és forgalomba hozására is. Ezek közül megemlíthetjük, hogy egyedülállóan a magyarországi nemesítő intézetek közül rendelkezünk államilag elismert piros és fehér színű, valamint magas olaj tartalmú kukorica hibridekkel. Sőt ezt a magas olaj tartalmú kukorica hibridet  piros formában is elő tudjuk majd állítani. Piros kukoricánknak nagyon jelentős exportsikerei vannak. Madáreleségként hasznosítják főleg Nyugat-Európában és Lengyelországban, szinte nem is tudunk annyit termelni belőle, amit ne tudnánk eladni. A fehér kukoricánknak pedig, az emberi élelmezésben van jelentős szerepe. A fehér kukoricából készült kukoricaliszt ugyanis sokkal szebb és jobb küllemű termék.

Milyen piaci visszajelzésekre támaszkodott a fajták, hibridek nemesítési munkája?

Természetesen a gazdák visszajelzéseit is figyelembe vesszük és a saját kísérleteink eredményei is segítik kijelölni a nemesítésben az irányvonalakat, de igazából az tette szükségessé ezt a munkát, hogy a fajtakínálatunk „kezdett elöregedni” mert az utóbbi években nem történt jelentős módosítás a fajtáinkon. Az uniós csatlakozásig rengeteg kukorica fajtánk került elismerésre. Több mint 120 államilag elismert hibriddel rendelkeztünk. Ennek üzletpolitikai oka is volt, mert a uniós csatlakozással ezek a fajták elméletileg felkerültek az uniós fajtalistára, és ezáltal az uniós országokban elméletileg szabadon forgalmazhatóvá váltak. Természetesen a valóság nem volt ennyire tiszta és szép, mert az egyes uniós országok védik a saját termelőiket és piacaikat, de kitartó munkával és jó eredményekkel lehet exportsikereket elérni. Aki vetőmag előállítással foglalkozik, az tudhatja, hogy 120 fajtát nem érdemes előállítani a piac számára, mert képtelenség ekkora választékot kisebb nagyobb mennyiségekkel fenntartani, ezért a piac visszajelzései alapján kialakultak a húzó hibridjeink melyek minden évben előállításra kerülnek.  Ez a kb. 20 hibrid képezi a vetőmag előállításunk gerincét. Azonban a hazai vetőmag előállítás egyre nehezebb helyzete miatt indultunk el azon az úton, hogy kevesebb számú, de jobb minőségű hibriddel lépjünk a piacra. Hozzáteszem, hogy az eddigiekkel is tökéletesen elégedett volt a vevőkörünk. 
A KISKUN Kft. a magyar piacon a megfizethető árú, de kiváló minőségű vetőmagot képviseli. Minőségben nem maradtunk el a konkurenciától, sőt ár/érték arányban sokkal jobbak is vagyunk a multinacionális cégeknél, áraink jóval alacsonyabbak, a gazdák számára sokkal megfizethetőbbek. Ez a rendkívül ár érzékeny Magyar piacon nagyon fontos tényező.

Milyen tájékoztatást kapnak a gazdák a hibridekről?

Kezdetben az összes kukorica fajtánk szerepelt a katalógusainkban, de a gazdák számára ebből nem derült ki hogy mi az, ami rendelhető és melyek azok, amelyek nem. Ez körülményessé tette a gazdák számára a fajta kiválasztását, így ezen változtattunk. Az aktuális katalógusunk csak a piacon valóban elérhető vetőmagjainkat tartalmazza, amiből lehet is rendelni.

Technológiai eligazítást is tartalmaz a katalógus, vagy más úton jut el az információ a gazdákhoz?

A katalógusban kitérünk a legáltalánosabb technológiai dolgokra, mint hektáronkénti tőszám, mikor vethető, milyen talaj és hőmérsékleti viszonyokra kell figyelni. Ennél bővebb szakmai információkat a szakembereinktől kaphatnak a termelők.

A szakember gárda tehát területi képviselő rendszerben dolgozik ma is?

Ebben nem történt változás. A korábbi területi képviselői hálózatunkat üzemeltetjük továbbra is azzal, hogy nyitva áll a lehetőség bárki számára, ha a kukorica fajtáinkat forgalmazni kívánja, valamint új partnerekkel is igyekszünk felvenni a kapcsolatot mind export, mind belföldi értékesítés kapcsán.

A szaktanácsadó értékesít is?

Igen. Itt direktben van a kapcsolat a cégünk és az értékesítők között.

Akkor ez a direkt kapcsolat kizárja a több láncszemes kereskedelmet is?

Nincs értékesítési lánc. Vetőmag áraink egységesek az országban, amitől nem térhetnek el a forgalmazóink, tehát a mi általunk megszabott áron adhatják csak a vetőmagot.

Megtudhatunk valamit a tervekről is?

A jövőképet már az előzőekben vázoltam. Összefoglalva szeretnénk a piacnak minél nagyobb szeletét megszerezni, minél jobb minőségű vetőmagokat előállítani és minél elégedettebb gazdákat magunk körül tudni. Igaz ez az exportra is. Fő exportpiacunk jelenleg a kelet-európai piac, főként Romániát, Ukrajnát, Szlovákiát és néhány szovjet utódállamot említhetném, de kisebb mennyiségekkel és főleg a különleges hibridjeinkkel, mint pl. a piros a nyugat európai piacon is ott vagyunk. Nagyon érdeklődnek a Görögök és Törökök is a kukoricáink iránt és Egyiptomban is van kereslet.

Milyen formában van jelen a cég ezeken a piacokon?

Minden exportpiacon céges partnereken keresztül értékesítünk, akik a piaci részesedésük függvényében akár kizárólagosságot is kaphatnak az adott piacon.

Hány országba jutnak el a KISKUN hibridek?

Számszerűsítve gyakorlatilag Európa szinte összes országába forgalmazunk kukoricát különböző mennyiségben. Van kereslet rá, egyedi igényekkel is megjelennek. Például most a Benelux Államok és Franciaország jelentkezett a piros kukoricánkra. Nagy mennyiségben szeretnének piros kukorica vetőmagot vásárolni, mert az állattenyésztésben nagyon jól bevált náluk, mint takarmány. Lengyelország is nagyon jelentős piros kukorica felvásárlónk. A dél-európai országok közül Görögország, valamint Törökország, amelyek a hosszabb tenyészidejű és fehér színű kukoricák után érdeklődnek. Ez náluk gyakorlatilag az emberi élelmezés szempontjából is fontos. Ezen kívül Románia, Ukrajna, Szlovákia, Cseh ország, a jugoszláv és szovjet utódállamok területén pedig a szemes és siló hibridjeinket vetik.

Végül egy sok vitát kiváltó kérdés, a GMO kukorica?

Cégünk is, mint az összes nemesítő cég 15 évvel ezelőtt, amikor a génmódosított kukoricák kezdtek teret hódítani, természetesen foglalkozott a génmódosított kukorica kérdésével. Állítottunk elő ilyen hibrideket, hogy ne kerüljünk hátrányba a konkurenciával szemben, de ezek nem kerültek köztermesztésbe, egyrészt a hiányos szabályozók, másrészt a nem kellően igazolt környezeti hatások miatt.  Magyarország időközben teljes mértékben elvetette a GMO-s növények alkalmazását, amivel mi is maximálisan egyetértünk. Így nincs is génmódosított kukorica hibridünk, és az azokat engedélyező országok piacain sem forgalmazunk ilyeneket.

drip.