Az őszi lemosó permetezésre a legkedvezőbb időszak a vegetációs időszak vége, a lombhullás alatti vagy a lombhullás utáni időszak. Így a lehulló leveleken áttelelni készülő szaporító képletek, spórák, de még a kártevők tojásai is eredményesen elpusztíthatók. Azonban a kétszeri kezelés, lombhullás kezdetén és a végén jobb hatást ad, mint az egyszeri kezelés, ez elsősorban a csonthéjasokra igaz. Figyeljünk rá, hogy a lemosást bő lével, szinte áztató, ágfürösztéssel végezzük.

Eljött a lombhullás, így az őszi lemosó kezelések időszaka. Ezzel kapcsolatban indítottuk el legújabb körkérdésünket:

1. Milyen esetekben, mely kultúrákban, milyen céllal javasolt az ősszel végzett lemosó permetezés? Hogyan időzítsük?

2. Milyen hatóanyagok, készítmények állnak rendelkezésre a lemosó permetezéshez, mi alapján válasszunk? Milyen feladatok vannak még az ültetvények téli felkészítésében?

Akik válaszoltak: Belchim Crop Protection Kft., KITE Zrt., Kwizda Agro Hungary Kft., Nufarm Hungária Kft.

permetezés

Fontos, hogy ne hagyjuk a leveleken, más növényi részeken áttelelni a károsítókat – fotó: Pixabay

Németh Tamás szakmai vezető – Belchim Crop Protection Kft.

Az őszi (tél eleji) lemosó permetezést elsősorban szántóföldi ültetvényekben – alma, körte, csonthéjasok, héjasok, szőlő – célszerű elvégezni. Egy adott év növényvédelmét szorosan befolyásolhatja az előző termelési ciklusra jellemző növényegészségügyi helyzet. Például az idei évben a szőlőkben fellépő erős peronoszpórafertőzés kihathat a következő évi fertőzés erősségére.

Az őszi, (tél eleji) lemosó permetezéssel számos baktériumos és gombás betegség illetve kártevő fejlődési ciklusának folyamatosságát tudjuk gátolni vagy mérsékelni, mely segítséget jelenthet a következő évben. Jó példa az előző bekezdésben említett szőlő peronoszpóra, melynek áttelelő képletei a lehullott levélen vészelik át a téli időszakot. Viszont egy lombhulláskor elvégzett lemosó permetezéssel csökkenteni tudjuk a következő év fertőzési forrását.

De említhetném a csonthéjasok moníliás vagy tafrinás betegségét is, mely a fertőzött gyümölcsökön és leveleken, valamint a fák repedéseiben telel át. Itt egy lombhullás utáni lemosó permetezés majdhogynem kötelezőnek mondható.

Az őszi lemosó kezeléseket általánosan a lombhullás kezdete után célszerű elkezdeni és esetenként célszerű a kezelést a lombhullás végén is megismételni.

monília

Monília Laxa szilván                                               Tűzelhalás tünete az almafa ágán

Lemosó permetezésekre általában réz- és kéntartalmú készítményeket alkalmazunk, illetve számos olajos készítmény használható lemosásra, melyek elsősorban kártevők ellen hatékonyak. Réztartalmú készítményeket baktériumok okozta betegségek (pl: alma tűzelhalás, alma nektriás rák), valamint gombák okozta betegségek (pl: csonthéjasok moníliája és tafrinája) ellen egyaránt használhatunk. Míg a kéntartalmú termékek elsősorban gombás betegségek ellen, azon belül is a lisztharmatfélék ellen hatásosak.

A kémiai védekezésen felül fontos a lehullott levelek és termés összegyűjtése vagy talajba forgatása is, mely szintén csökkentheti a következő évi fertőzést.

A Belchim Crop Protection Kft. ajánlata őszi lemosó permetezésre a BADGE SC, amely egyedülálló módon két különböző rézsó (réz-oxiklorid és réz-hidroxid) gyári kombinációja. A BADGE SC felhasználható almatermésűekben, csonthéjasokban és szőlőben baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen.

Sira Márk kertészeti üzletág-igazgató – KITE Zrt.

Az őszi lemosó permetezés optimális ideje a lombhullás időszaka. Változó időjárásunkban tapasztaljuk, hogy az ősz igen hosszúra nyúlik. A nyári betakarítású kultúrák növényvédelme pedig már júliusban, vagy még előbb véget ért. A baktériumoknak, gombáknak így több hónapjuk van az elszaporodásra, amennyiben a gazdálkodó nem lép közbe. Ez különösen látványos a cseresznye és meggy esetében, a blumeriellás levélfoltosság következtében lombját vesztett fákon.

őszi lemosó permetezés

Egyre inkább tapasztaljuk, hogy hosszúra nyúlik az ősz, ami kedvez a károsítóknak – fotó: Shutterstock

Nem célszerű tehát a betakarítást követően elhanyagolni az ültetvényt, mert a következő évi növényvédelmet nehezítjük meg. Gondolhatunk a dérgombákra is, amik 4 C° felett télen is szaporodnak (Tafrina). Az őszibarackosokban akár melegebb téli periódusokban is indokolt lehet a rezes kezelés. Egy intenzív gyümölcsösben (pl.: intenzív Gála alma) akár több őszi kezelés is szükséges lehet.

Az őszi kezelés vagy kezelések előtt, a vegetációs időszak alatt végzett kezeléseket egyébként mikroelem-tartalmú lombtrágyával is érdemes kiegészíteni a jó hatású beépülés miatt.

Szerencsére kiváló készítmény áll rendelkezésre az őszi gombaölő szeres kezelésekhez. A Vegesol eReS ként és rezet tartalmaz olajos formulációban. A szabadalmaztatott olajos filmképző technológia biztosítja a Vegesol eReS hatóanyagai számára a jó tapadást.

Vegesol eres

A Vegesol eReS ként és rezet tartalmaz olajos formulációban – fotó: KITE Zrt.

Az esőállóság különösen fontos a kontakt hatóanyagok esetében. Jelenleg nincs más olyan olajtartalmú növényvédő szer a piacon, ami azt a hosszú hatástartamot és tapadást biztosítaná a hatóanyagoknak, mint a Vegesol eReS. A termékben lévő olaj ugyanis polimerizálódik, így a hajnali harmat vagy az eső csak lassan tudja a felületről elkoptatni a hatóanyagokat. Mi más kellhet egy kontakt hatóanyagnak, minthogy akkor és ott legyen, amikor és ahol támad a gomba?!

Télen, lombhullás után felmérhetjük a fás részeken telelő pajzstetvek és atkatojások mennyiségét. A kártevők áttelelésekor általában nagy a téli mortalitás, de arra ne számítsunk, hogy a hideg télben kipusztulnak. Ha az ültetvénybejáráskor nagy számban látjuk ezeket a kártevőket, akkor bizony érdemes betervezni a tél végi lemosó kezelést, a kártevők ellen ugyanis akkor tudunk eredményesen védekezni. Ehhez hektáronként legalább 30 liter olajra lesz szükségünk. A kártevők elleni védelemre a Vegarep EC olajat használjuk majd tél végén.

permetezés

Az esőállóság különösen fontos a kontakt hatóanyagok esetében – fotó: Agroinform.hu

Neiner János szőlő specialista – Kwizda Agro Hungary Kft.

A szőlő őszi lemosó permetezése a szüret utáni időszakban általában nem része az üzemi technológiáknak, holott szakmailag indokolt lehet több szempontból is.

A szőlő legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat. A kórokozó ivaros szaporítóképletei, a kazmotéciumok a nyár végén, ősz elején szaporodnak föl a levélzeten, amely ilyenkor általában már védtelen, mert a szüret közeledtével fokozott figyelemmel kell lenni az élelmezésegészségügyi várakozási időre.

A szüret után azonban, ha van rá kapacitás és szándék, lehetőség van gyéríteni a lisztharmat termőtesteinek számát. Ezzel a jövő évi fertőzés megelőzését szolgáljuk, mert kevesebb fertőzőanyaggal indulhat a télnek az ültetvényünk. A Kwizda Agro Hungary ajánlata a kontakt hatású Cosavet DF Edge, amely egy 80 százalékban ként tartalmazó gombaölő szer.

szőlő

Az őszi kezeléssel a lisztharmat jövő évi fertőzését előzhetjük meg – fotó: Shutterstock

Ha már védekezünk, érdemes tankkeverékben réztartalmú gombaölő szerrel (pl. Champion WG) kiegészíteni a kénes permetlevet, különösen egy ilyen peronoszpórás évjáratban, mint amilyen az idei volt, ezáltal csökkenthetjük a jövő évi peronoszpórafertőzés esélyeit.

Gaál Orsolya Field Marketing menedzser – Nufarm Hungária Kft.

Az őszi lombhullást követő lemosó permetezés során a rovarok ellen olajos készítményeket, a lisztharmatgomba ellen a kén, baktériumos betegségek és a legtöbb gombabetegség áttelelő formái ellen a réz hatóanyagot használják.

A gombabetegségeket okozó korokozók áttelelő képletei egyrészt a növények fás részein, kéregrepedésekben, sebekben, gyümölcsmaradványokon, sokszor a rügypikkelyek alatt, másrészt a lehullott leveleken telelnek át, emiatt a lemosó permetezés mellett az elhalt növényi részek elpusztítása is fontos. Ehhez a növényi részek talajba forgatása is segít, de nitrogéntartalmú oldattal is eláztathatjuk ezeket, s az kimondottan felgyorsítja a lebomlást.

Almában az egyik legsúlyosabb betegséget az Erwinia amilovora baktérium okozza, amely az ágak fekélyes sebeiben vagy a fertőzött rügyekben telel át. Az őszibarack levélfodrosodását okozó Taphrina deformans vázágakon, vesszőkön, rügypikkelyek alatt aszkokonídiumok formájában vészeli át a telet, melyek az aszkospórából sarjadzással keletkeznek már viszonylag alacsony, 4-14 °C-os hőmérsékleten. Ugyancsak nagy károkat okoznak a Monilia-fajok (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola).

alma

A gombabetegségek a növények fás részein, kéregrepedésekben, sebekben, gyümölcsmaradványokon és a lehullott leveleken telelnek át – fotó: Nufarm

Mindhárom gombafaj esetén elsődleges fertőzési források a gyümölcsmúmiák, de számolni kell a fás részek sebzéseiből induló fertőzéssel is. Az alma varasodását okozó Venturia inaequalis, valamint a szőlőt károsító peronoszpóra (Plasmopara viticola) gomba a lehullott leveleken telel át, és megfelelő időjárás esetén tavasszal innen indulnak a fertőzések.

Az említett betegségek ellen réztartalmú szerekkel kell elvégezni a lemosó permetezéseket. A réz(II) ionok (Cu2+) vízben oldódnak, amelyben már kis koncentrációban is általános sejtméregként baktérium- és gombaölő hatásúak. Az ion hatása összetett, elsősorban a lebontó folyamatokat gátolja, legjelentősebb mértékben a piroszőlősav-dehidrogenáz enzimrendszert blokkolja. Az európai uniós törekvések a réz hatóanyag kijuttatható mennyiségének csökkentését célozták meg, így az alacsonyabb réztartalom miatt a nagyobb hatékonyságú termékek felhasználása a cél. A hatékonyságot a réz szemcsemérete és eloszlása, valamint a formuláció befolyásolja.

lemosó permetezés

A kisebb diszpergált részecskék nagyobb felületet tudnak befedni – fotó: Nufarm

A Nufarm Champ DP készítménye 576 g/kg réz-hidroxid hatóanyagot tartalmaz, amelyben a diszpergált részecskék több mint tízszer kisebbek más rézkészítményekhez képest, így nagyobb felületet tudnak befedni, aminek köszönhetően kiemelkedő a baktérium- és gombaölő hatás. Őszi lemosásra almában dózisa 3,0–4,0 kg/ha, csonthéjasokban 2,0–3,0 kg/ha.

A Cuproxat FW literenként 350 g tribázikus réz-szulfátot tartalmaz. Semleges kémhatásának köszönhetően a kultúrnövényre nézve a legkíméletesebb rézforma. A termék formulációjának köszönhetően kiváló fedést és jó esőállóságot biztosít. Dózisa almatermésűekben és csonthéjasokban lemosó permetezés céljából 4,0–5,0 l/ha.

Ha növényvédő szert keresel, használd az Agroinform.hu ingyenes Növényvédőszer-adatbázisát, ahol kultúrára, hatóanyagra és károsítóra is kereshetsz.

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetést találsz, köztük többféle inputanyagot, vagy éppen a növényvédelem gépeit.

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat akár kertészeti, növényvédelmi témákban is