A határ mentén élő gazdák részéről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felé is több olyan jelzés érkezett, hogy a tömeges bevándorlási hullám miatt kiéleződött a helyzet, sok esetben sérültek a gazdák érdekei: a terményeken átgázolnak, melyek ezáltal sérülnek. A határ mentén élő gazdák nem csak szemetelésről, hanem olyan szörnyű állapotokról is beszámoltak, ami a higiénia teljes hiányára utal. Ez súlyos a humán egészségügyi, közbiztonsági kockázat, sőt, magában hordozza az állat- és növényegészségügyi kockázatokat is, ami még komolyabb helyzetet teremthet.zöldség

A bevándorlók néhol megdézsmálják és előre leszüretelik a zöldséget, gyümölcsöt, ebből adódóan a gazdák biztonságérzete is megszűnt. – fotó: Shutterstock

A határ mellett lakunk, pár földünk közvetlen a régi nyomsávra fut ki. A kukoricásokban már tavaly is mindenfelé átcserélt ruhák, pelenkák, szatyrok voltak. Van egy gyümölcsös a határ mellett, ott nem kerülnek, letapossák a kerítést mindkét végén és mennek toronyirányba. Már nem is javítja a gazdája. Határőrök mesélték, hogy a belvízárkokban mennek, mert azt nem látja a hőkamera – írta az Agroinform.hu kapcsolódó fórumában az egyik hozzászóló.

Varga Ferenc homokhátsági gazdálkodó tanyája 700-800 méterre van a határtól, a földjei pedig egészen a határig érnek. Ahogy a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: naponta húsz-harminc migráns vándorol a földjei körül, van, aki az utakon, de van, aki átgázol a vetésen. Ahogy Varga Ferenc fogalmazott: lassan már rajtuk fognak átgázolni.

Vass Antal, a Mórahalmi Gazdakör elnöke elmondta, hogy az utóbbi időben a helyi lakosok azt tapasztalták, hogy fóliákat vágtak ki, kárt tettek az élő gyümölcsökben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és megyei szervezeteinek alapvető feladata, hogy képviselje tagjai érdekeit, és hogy a gazdák mindennapi problémáit a döntéshozók elé tárja. Így a mostani, bevándorlással kapcsolatos gondokat is jeleztük a döntéshozók felé. Falugazdász-hálózatunk segítségével folyik a károk felmérése, és arra kérjük a határ mentén élő gazdákat, hogy a falugazdászokkal együtt dokumentálják a bevándorlás miatt elszenvedett károkat – tájékoztatta az Agroinform.hu-t Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője.

A NAK üdvözöl minden olyan lépést, amivel a Bács-Kiskun és Csongrád megyei gazdák helyzetét, termelésének biztonságát segítik. Az illegális határátlépők száma oly mértékben növekedett, amelyre előre felkészülni, így például biztosítást kötni az ilyen esetekre, nem lehetett – mondta Süle Katalin.