Mintegy 1,3 milliárd forint gyorssegélyt kapnak azok a termelők, akiknek a terményeit a leginkább tönkretette a fagy. Több mint 30 ezer hektár területről van szó az előzetes számítások szerint. A májusi fagy több mint 32 ezer hektárnyi ültetvényben okozott kárt hazánkban. Mindez 28-29 milliárd forintnyi kiesést jelenthet a gazdálkodóknak.

Maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére van lehetőségük a károsultaknak összesen 8 milliárd forint összegben. Az Agrárkár-enyhítési rendszerből hozzávetőleg 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére.

Mindösszesen 8784 termelő jelentett be a kormányhivatalokhoz fagykárt. Ebből 7035 termelő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 640 Bács-Kiskun-megyében és 368 termelő Pest megyében gazdálkodik. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből további 216 termelő tett kárbejelentést. A tavasz végi fagy leginkább a Szabolcs megyei gyümölcstermesztő gazdaságokban okozott károkat. Közel 100 százalékos a veszteség a megye keleti tájain. 40 százaléknál nagyobb terméssel Szabolcs más területein sem számolhatnak a gazdák.