Játsszon kiváló hibridekkel és nyerje vissza 99 ha vetőmag árát! (+Videó!)
Az RAGT Termelői Verseny ünnepélyes díjkiosztóján olyan híreket kaptunk, amelyek minden gazdálkodónak tetszeni fognak! A 2017. évi versenyben az RAGT új kukoricahibridjének: az RGT Lipexxnek jutott a főszerep. Emellett azonban Duo kukoricahibridekkel is nevezhettek a termelők.

Ismét igényelhető támogatás méhészeti gépjárművekre!
A méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 4/2014. (I. 27.) VM rendelet alapján az idei évben is igényelhet mezőgazdasági csekély összegű vissza nem térítendő támogatást az a méhész, akinek üzemeltetésében méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház van.

Maximális termésbiztonság az Artesian hibridekkel
Az Artesian kukoricahibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekkel szemben.

A magyar mezőgazdaság kész a digitális átállásra
A magyar mezőgazdaság digitalizációjának megvannak az alapjai, az ágazat kész az átállásra – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a PREGA Science 2018 konferencia megnyitóján. Feldman Zsolt kifejtette, hogy a világ lakosságának egyre nagyobb mennyiségű és javuló minőségű élelmiszerre van szüksége. Az élelmiszertermelő ágazatok azonban kettős szorításban szembesülnek ezzel a kihívással.

Komolyan megfogyatkozott a hazai baromfiállomány
A madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest – közölte Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója.

baromfi

A madárinfluenza-járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott – fotó: Shutterstock

Vegyes építésű csarnok minőségi burkolati rendszerrel
360 m2-es gabonatárolót építtetett Bogácson a Hór-Agro Zrt., a kivitelezéssel a Bavas Bau Kft.-t bízták meg, amely a térségben a Lindab-termékek forgalmazója, és csarnokaihoz is – a saját készítésű tartószerkezetek mellett – csak a Lindab termékeit használja. A cég vezetőjével, Bagdán Ákossal beszélgettünk a részletekről és a Lindabbal való együttműködés előnyeiről.

A magyar agrárium sikerének útja: innováció és digitalizáció
A termelés megbízhatósága – a nyomon követhetőség a földtől az asztalig –, illetve a késztermék minősége kulcskérdés az agráriumban, ezért a 21. században már nem lehet kérdés, hogy bevezessük-e a precíziós technológiákat. Mindezt Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője mondta, aki írásban válaszolt az Agroinform.hu kérdéseire.

Szélsőséges körülmények között is hatékonyan termelni
Az időjárási szélsőségek egyre gyakoribbá válnak hazánkban, ezért az ehhez alkalmazkodni képes hibridek szerepe felértékelődik. A prognózisok alapján tudjuk, hogy fel kell készülnünk arra, hogy az aszályos hónapok gyakorisága 60%-kal nő. Szárazságtűrő növényfajok vagy aszálykerülő virágzási idejű napraforgó-, kukoricahibridek választékából kell megtalálnunk a legtűrőképesebbeket.

Kiemelkedő teljesítményű szójafajták, amelyekkel biztonságosan termelhet
Az elmúlt év kedvezőtlen időjárása miatt a 2016-os rekord év után tavaly a szója átlagtermése sok helyen elmaradt a várakozásoktól. A termelési kedvet tovább csökkentette a zöldítési támogatás előírásaiban bekövetkezett változás, ami a szójatermelőket kedvezőtlenül érintette. Sokak számára felmerült a kérdés, hogy szabad-e szóját tovább termelni, és ha igen, akkor milyen fajtát válasszanak.

Ezek a robotok mindenki életére hatással lesznek (+Videók!)
Az agrárium digitális átalakulása jelenleg is zajlik, sokan már hazánkban is élnek a benne rejlő lehetőségekkel. A negyedik PREGA Konferencia és Kiállítás a precíziós gazdálkodás gyakorlati megoldásait és megtérüléseit mutatta be.

kép

Több mint 40 kiállító mutatta be termékeit a PREGA kiállítás keretében – fotó: Agroinform.hu

Rugalmasabb és fenntarthatóbb agrárpolitika – konzultációkon formálódik az új KAP
Rugalmas, igazságos és fenntartható közös agrárpolitika (KAP) megteremtése a cél az unióban, amit egyszerűbb szabályokkal és a tagállamoknak adott szélesebb hatáskörökkel kívánnak elérni. A jelenlegi kétpilléres struktúra megmarad, a termelők támogatása továbbra is közvetlen kifizetési rendszeren keresztül valósul meg – derült ki a gödöllői Szent István Egyetemen tartott konzultáción.

A jelenlegi terület többszörösén öntöznének a gazdálkodók
Lezárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által koordinált, közel 40 ezer tagot érintő vízigényfelmérés. A megkérdezett gazdálkodók által a jövőben öntözni kívánt területek összesen 377 ezer hektárt tesznek ki.

Növényvédelmi előrejelzés: Lassan ébred a természet
Még tartja magát a télies időjárás, még február második felére is jutott havazás. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy ez a tél már kicsit erejét vesztette – vasárnap reggelre több centis hó esett, majd estére szinte teljesen eltűnt, elolvadt. Az Agroinform.hu 2018. 8. heti növényvédelmi előrejelzése.

Hogyan lehet egy acélcsarnok gyümölcsöző?
Gyors és költséghatékony megoldás, amikor egy új telephelyet vagy raktárt, esetleg terménytárolót moduláris elemekből készülő acélcsarnokkal valósítanak meg. Már nem szokatlan látvány ez sem Magyarországon, sem határainkon kívül, mivel ezek a megrendelő igényeihez szabott csarnokok bármilyen funkcióhoz könnyedén alkalmazkodnak.

kép

A Frisomat csarnokok mindig a földrajzi helynek megfelelő hőszigeteléssel, szendvicspanelekkel vannak ellátva – fotó: Frisomat Kft.

A térinformatika és a geostatisztika szerepe a precíziós növénytermesztésben
A térinformatika és a geostatisztika segíti a térbeli adatok értelmezését és a köztük lévő összefüggések feltárását. Erről tartott előadást dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője a február 21-én megrendezett PREGA –  Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás szántóföldi szekciójában.

Aki nem lép rá a precíziós útra, nem vállalja az innovációt, az lemarad
A PREGA Science Konferencián kiviláglott: nemzetközi szinten is ugyanazok a gondok, mint idehaza. Hiába indult az Egyesült Államokban jóval korábban a precíziós növénytermesztés, ők is az adatfeldolgozáson „agyalnak”, és azon, hogy a kinyert információk hogyan szolgálhatják a döntéshozatalt.

Szinte mindent kontrollálhatunk a precíziós állattartásban
A PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás Állattenyésztés szekciója igen gazdag volt,
melynek előadói a halaktól a baromfin és sertésen keresztül a szarvasmarháig komplex áttekintést nyújtottak a mai hazai eredményekről, melyek nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket, sőt néhol még a világ előtt is járnak!

Precíziós kertészeti megoldások a hatékonyabb zöldség- és gyümölcstermesztésért
Hazánkban a precíziós gazdálkodási rendszerek elsősorban a szántóföldi növénytermesztés területén terjedtek el szélesebb körben, ugyanakkor a precíziós eszközök kertészeti térhódítása is elkezdődött. A tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre több gazda használja az információs technológia vívmányait már Magyarországon is.

Családi gazdaságok, egyéni vállalkozók, figyelem!
Az egyéni vállalkozóknak február 26-áig kell az szja-t bevallani.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) webes kitöltő programját már az egyéni vállalkozók is használhatják.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.