Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése nyomán elindult a találgatás, hogy mit fog tapasztalni a vásárló a boltban februártól, de ugyanolyan izgalmas kérdés, hogy milyen hatással lesz a 6 élelmiszer árának befagyasztása például a vágóhidakra és az állattenyésztési ágazat termelőire. Az árstoppal érintett élelmiszerek felét ugyanis az állattenyésztés adja.

A csirkemell, a sertéscomb és a 2,8 %-os tej alapvető élelmiszerek szinte minden magyar háztartásban, bár Raskó György agrárközgazdász szerint ezek a termékek nagyrészt helyettesíthetőek, nem úgy, ahogyan például a benzin, így a kereskedők találhatnak ügyes megoldásokat a bevételkiesések elkerülésére, olvasható a szakember véleménye a 24.hu-n.


Előfordulhat, hogy a kereskedők más termékek árában igyekeznek majd behozni a bevételkiesést, szerinte olcsón mindig lehet venni húst, rendszeresen vannak alkalmi kiárusítások Nyugat-Európában, így esélyes, hogy a magyar termelőktől származó húsok helyett importált, leárazott termékekkel fognak megfelelni az üzletek a szabályoknak.

Mi lesz a baromfitartókkal?

A kérdést Budai Zoltánnak, a Magyar Brojlerszövetség intéző bizottsági tagjának tettük fel. Mint mondta, "a baromfitartók számára igazán a takarmányárak és a felvásárlási árak a lényegesek, a hamarosan bevezetésre kerülő árstop nem közvetlenül érinti a termelőket."

A vágóhidakra van közvetlen hatása a húsárak alakulásának.

A termelők egy része már egy ideje azon gondolkodik, hogy felhagy a termeléssel, hiszen a takarmányárak, az energiaárak és a bérköltségek emelkedését szinte lehetetlen behozni a felvásárlási árakban. "Az év eleji, téli időszakban egyébként pedig kevesebb csirkehús fogy, ilyenkor inkább a sertéshús a favorit a fogyasztói szokások szerint" - mondta a szakember.

csibék

Könnyen lehet, hogy a baromfitartók egyszerűen nem telepítik a naposcsibe-állományokat, ha a költségeik emelkedését nem tudják érvényesíteni a felvásárlási árakban – Fotó: Envato

Nem látszik, hogy csökkennének a takarmányárak

A szója, a búza és a kukorica ára is hihetetlen magasságokban van jelenleg, előbb-utóbb húsár-emelkedésre lehet számítani. Egy darabig, amíg van lendület a termelésben, folytatódhat a termelés és a felvásárlás. De azért jó tudni, hogy

a baromfitartók gyorsan tudnak reagálni, ha nem lehet jó áron eladni a baromfihúst, akkor egyszerűen a következő naposcsibe-állományt nem telepítik. És akkor akár baromfihúshiányra is fel lehet készülni, ami pedig minden akadályt el fog gördíteni az árak emelése elől.