A világ egyre gyorsuló ütemben változik, a XXI. század kihívásai fokozottan jelennek meg az agrár- és élelmiszer-gazdaságban; az ágazat soha nem látott dinamikával formálódik. Ezzel párhuzamosan a fogyasztási szokások is változnak. Ennek egyik elemeként – sajnálatos módon – az élelmiszerekkel való fogyasztói „gazdálkodás” is átalakult.
Az élelmiszerek hűtésének vagy fagyasztásának fő célja az eltarthatóság meghosszabbítása és az élelmiszer friss megjelenésének fenntartása, illetve még egy nagyon fontos másik oka is van: a biztonság. Az élelmiszeripar és-kereskedelem, de a vendéglátóipar szereplőinek is tisztában kell lenniük a hűtés, a fagyasztás és a hűtési lánc fenntartásának jelentőségével. A NAK kiadványa ezen gondolatiság jegyében készült, egyfajta „kapaszkodót” adva az érintetteknek.