A világ egyre gyorsuló ütemben változik, a XXI. század kihívásai fokozottan jelennek meg az agrár- és élelmiszer-gazdaságban; az ágazat soha nem látott dinamikával formálódik. Ezzel párhuzamosan a fogyasztási szokások is változnak. Ennek egyik elemeként – sajnálatos módon – az élelmiszerekkel való fogyasztói „gazdálkodás” is átalakult.

Pedig a fenntartható gazdálkodáshoz, léthez alapvető ezen pazarlás csökkentése. Napjainkban az élelmiszereknek hozzávetőlegesen 30 százaléka kerül a szemétbe romlás miatt. Az élelmiszerek eltarthatóságában a fagyasztás és a hűtési lánc folytonosságának nagyon komoly jelentősége van, hogy megvédjük ételeinket a romlástól és csökkentsük az élelmiszer-pazarlás mértékét.

Az élelmiszerek hűtésének vagy fagyasztásának fő célja az eltarthatóság meghosszabbítása és az élelmiszer friss megjelenésének fenntartása, illetve még egy nagyon fontos másik oka is van: a biztonság. Az élelmiszeripar és-kereskedelem, de a vendéglátóipar szereplőinek is tisztában kell lenniük a hűtés, a fagyasztás és a hűtési lánc fenntartásának jelentőségével. A NAK kiadványa ezen gondolatiság jegyében készült, egyfajta „kapaszkodót” adva az érintetteknek.