Csapadék

A májusban és júniusban lehullott csapadék pótolta az azt megelőző időszak hiányát és hagyott júliusra is. A pótlások és maradékok hatásfoka azonban sohasem éri el az aktuálisan lehullott mennyiségét, mert a múlt nyomot hagy, a maradék pedig a nyári hőségben gyorsabban fogy. Az általánosan kedvezőnek tartott júliusi 100 mm csapadéknak megfelelő mennyiség csak korlátozott területen hullott. Az ország keleti, délkeleti és délnyugati része kivételével az elmaradás jelentős volt. A hónap utolsó hetében viharokkal kísérve szűnt meg az aszályos helyzet. A kukoricát sok helyütt érte vihar- és jégkár.

időjárás

1. ábra: 30 napos csapadékösszeg (július 30-ig)

időjárás

2. ábra: 30 napos csapadékeltérés a sokévi átlagtól (zárónap: júlus 30)

A 90 napos eltérés a sokévi átlagtól a május-júniusi bőséges csapadékellátásnak köszönhetően pozitív volt.

időjárás

3. ábra: 90 napos csapadékösszeg (július 30)

időjárás

4. ábra: 90 napos csapadékeltérés (július 30)

Hőmérséklet

A július hó átlaghőmérséklete a sokévi átlag körül alakult. A Dunántúlon volt a melegebb, és áltatában a csapadékosabb területek átlaghőmérséklete volt kisebb.

időjárás

5. ábra: 30 napos átlaghőmérséklet (július 30)

A havi átlagos hőmérséklet a Dunántúlon meghaladta a sokévi átlagot, különösen a Kisalföld csapadék szemponjából hoppon maradt részén.

időjárás

6. ábra: 30 napos átlaghőmérséklet eltérés (július 30.)

Aktív hőegység-gyarapodás

A kukorica növekedési foknapok akkumulációja (aktív hőösszeg) április 1-től felgyorsult, de az előző évitől így is lemaradásban volt (7-8. ábrák). A sokéves átlagot viszont általában meghaladta (9. ábra). Számítás: 1Knf = (Tmin+Tmax)/2-10, Tmax<30,n. (Az OMSZ április 1-től adja meg az adatot, tehát az értéket adott helyre (táblára) a vetésidő eltéréssel korrigálni kell!)

időjárás

7. ábra: Kukorica növekedési foknap (július 30.)

időjárás

8. ábra: Kukorica növekedési foknap eltérés 2018-tól (július 30.)

időjárás

9. ábra: Kukorica növekedési foknap eltérés, sokév (július 30.)

A talajok víztelítettsége (50 cm) a hónap végén csak kevés helyen érte el vagy haladta meg az optimális 70 %-ot. Ez azonban a hónap utolsó hetében beköszöntött záporos-zivataros időszaknak köszönhetően lényegesen jobb a július 26-i állapotnál. (10-11. ábrák)

időjárás

10. ábra: 0-50 cm talajnedvesség (július 30)

időjárás

11. ábra 0-50 cm talajnedvesség (július 26)

A július 26-i napi léptékű aszályindex szerint az ország szántóföldjeinek nagy részén közepes vagy súlyos aszályhelyzetet jelez. A lazább talajokon ekkorra már elindult a kukorica alsó leveleinek felszáradása és a hosszab tenyészidejűek vagy későbbi vetések cső feletti interódiumainak növekedése leállt. A helyzetet helyenként súlyosbíthatta az atkafertőzés erősödése is.

időjárás

12. ábra: Napi léptékű aszályindex (július 26)

Térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat