Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói egy olyan, hordozható készüléket fejlesztettek ki, amely a termesztés helyszínén képes kimutatni a paradicsom és egyéb növények betegségeit – írja a phys.org.

Ezt a növényi szervezetben a betegség megjelenésekor keletkező illékony vegyületek (VOC) megjelenésével és mennyiségének mérésével lehet megállapítani, amelyeknek változása egyértelműen kimutatja a kórokozók jelenlétét a növényben, és azt mobiltelefonra kapcsolva jelzi. Minden egyes betegség különböző összetételű illékony vegyületeket termel, amelyekből a betegséget pontosan diagnosztizálni lehet.

A betegséget az illékony vegyületek alapján lehet beazonosítani

A VOC termelődését és viselkedését a tudomány már jó ideje ismeri, de nem álltak rendelkezésre az azok kimutatásához és méréséhez szükséges műszerek. A korábban alkalmazott, hasonló diagnosztikai módszerek molekuláris vizsgálatokra épülnek, amelyek több órát vesznek igénybe, és elvégzésük csak laboratóriumban lehetséges, ami azt jelenti, hogy az eredmény csak több nap elteltével áll rendelkezésre.

Amint azt Jean Ristaino, az Egyetem növénykórtan professzora kifejtette, az új módszer legnagyobb előnye abban áll, hogy a betegség jelenlétét már a szántóföldön gyorsan kimutatja, ami lehetővé teszi a szükséges védekezési intézkedések azonnali foganatosítását, így a lehető leggyorsabban elvágva a betegség és a kártétel terjedésének útját.

A betegség gyanúja esetén elegendő a növényről egy levelet leszakítani, és azt a műszer kémcsövébe helyezni, amely mintegy 15 perc alatt felfogja a keletkező VOC vegyületeket, és – azok nanorészecskéit érzékelve – jelzi az eredményt.

A teljes angol nyelvű cikk ITT elérhető.