Fazekas Sándor elmondta, hogy a Művészetek Völgye olyan jelentős rendezvénysorozat, amely több mint két évtizede szerves része a magyar kultúrának. A miniszter szerint Kapolcs "ország az országban, egy apró Magyarország", olyan, amilyennek az egész hazánkat, sőt a Kárpát-medencét látni szeretnénk. Ahol újjászülető falvakat, hagyományápolást, káprázatos előadásokat, művészi szintű kézműves remekeket lehet látni, hamisítatlan ízeket érezni és kiváló borokat kóstolni. Aki ellátogat a Művészetek Völgyébe úgy érzi, hogy fellélegezhet és végre sikerült kiszabadulnia a fogyasztói társadalom bóvlijainak, műanyagainak a világából.

A miniszter kifejtette, hogy a falusi közösségek erejére támaszkodva tud Magyarország megújulni, s a vidék nem jelenthet egyet az iparszerű mezőgazdasággal, nem csupán profitérdekeket kiszolgáló termelési tér, hanem a közösségi élet tere. A falvakban élőknek a boldogulást adja, a város számára pedig hátországot jelent. A magyar ember életében a munka - legtöbbször a nehéz, fizikai munka, az ünnep és a pihenés ideje évszázadokon át egyensúlyban volt. Erről tanúskodnak népszokásaink, építészeti emlékeink, meséink, dalaink, melyekben a szép, a jó és az emberi erőfeszítés jól megférnek egymással. Összefogásra van szükség, hogy épített örökségünket, szellemi javainkat megőrizhessük az utódok számára.

Az 1800-as évek elején már létezett molnárházban és malomban kap helyet a fesztiváliroda, illetve kiállításokat is rendeznek a helyiségekben.