Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy hamarosan kettő pályázati felhívás válik elérhetővé: az egyik a mezőgazdasági kisüzemek támogatása, a másik a kertészeti ültetvények fejlesztésére koncentrál – olvasható a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A legkisebb mezőgazdasági termelőket támogató pályázat nagyon népszerű, a múlt év végén meghirdetett fordulóban 2000 pályázatot nyújtottak be, 1,5 milliárd forint támogatással kapcsolatban már döntés is született.

szántóföld

2027-ig több mint 4000 milliárd forintra nő a vidékfejlesztésre fordítható összeg – Fotó: pixabay

Ebben a hónapban megjelenik a gyümölcs- és gyógynövénytermesztők ültetvénytelepítést célzó támogatása, melynek keretösszege 15 milliárd forint. A pályázat részét képezheti az öntözés és fagyvédelem feltételeinek kialakítása is.

Az új ültetvényeknek nagy szerepe lesz a hazai gyümölcstermesztés versenyképességének növelésében. Az államtitkár kifejezte reményét, hogy a most megvalósuló beruházások csökkentik a termelők kitettségét például az időjárás vagy az éghajlatváltozás hatásai­val szemben.

Vegyen részt Agrometeorológiai Webináriumunkon! Április 14-én szakértőkkel és gazdálkodókkal vitatjuk meg, hogy hogyan tud alkalmazkodni a mezőgazdaság a változó időjáráshoz.

Emelkedő pályázati keretösszegek

Több pályázati felhívás esetében is meg kellett emelni a keretösszeget, de ezek közül figyelmet érdemel az előző évben kiírt állattartó telepek fejlesztését célzó felhívás, amely 50 milliárd forintos keretösszeggel indult. Akkora volt az érdeklődés, hogy úgy tűnik, 270 milliárd forint értékben fognak támogatási szerződéseket aláírni.

állattartó telep

Óriási az érdeklődés az állattartó telepek korszerűsítését támogató felhívások iránt – Fotó: Shutterstock

A jelenleg tervezés alatt álló, de hamarosan induló, állattartóknak kiírt pályázati felhívásról ITT írtunk.

Az élelmiszeriparban is óriási fejlesztéseke várhatóak, az idén 250 milliárd forintos pályázati forrásra lehet számítani, de 2027-ig további 500 milliárd forintot tervez a tárca az élelmiszeripar fejlesztésére fordítani.

A legutóbbi élelmiszeripari pályázat keretösszege 5 milliárd forint volt, néhány nappal a meghirdetés után ki is merült a keret, erről korábban ITT írtunk.

Megállhat-e az élelmiszerárak növekedése?

Az agrárium és a vidék fejlődése kiemelt figyelmet kap, hiszen a kormányzat 3300 milliárd forinttal 80 százalékra növelte az uniós források mellé adott nemzeti társfinanszírozás mértékét. Az arányok drasztikus megváltozásával 2027-ig több mint 4000 milliárd forintra nő a vidékfejlesztésre fordítható összeg.

Feldman Zsolt szerint ezek a fejlesztések erősebbé, a piaci hullámzásokkal szemben ellenállóbbá teszik a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőit, és akár az is lehetővé válik, hogy több élelmiszert, jobb minőségben, olcsóbban tudunk majd előállítani.

Az élelmiszerárak növekedésében szerepet játszik a járványhelyzet miatt megváltozott piaci viszonyok és a takarmányárak drasztikus emelkedése is.

Az Agroinform.hu Támogatások – pályázatok rovatában folyamatosan közzétesszük az aktuális pályázatokkal és támogatásokkal, határidőkkel kapcsolatos híreket.