Így ültesd a rebarbarát

Októberben jött el az ideje, hogy rebarbarát ültess a kertedben. A legegyszerűbb módja, hogy oszd szét a töveket és ültesd el azokat. A benne található oxálsavnak köszönhetően mérgezőek a levelei, így mindig húzz kesztyűt, amikor hozzáérsz és csakis a nyeleket fogyaszd, a leveleit ne!

1. A rebarbara terjedelmes bokorrá fog fejlődni, így először is jól válaszd meg a helyét. De éppen méretei miatt nem csupán hasznos, hanem még a kerted díszévé is válhat. Úgy válassz neki helyet, hogy akár másfél méter magasra is megnőhet és elérheti a közel két méteres szélességet is. Mivel az idősebb töveken a levelek között kiemelkedik a virágszár, amelyen tavasszal sok apró fehér virág lesz, ha nem akarod, hogy magot érleljen, törd le ezeket a szárakat. Ha nem teszed, azzal sok tápanyagot vonsz el a növénytől. Az ültetéskor adj neki komposztot.

2. Ültesd őket 3-5 cm mélyre, és legalább 1 méter távolságra egymástól.

3. A rebarbara szereti a napos helyet és a mély rétegű, tápanyagokban bőséges, vízzel folyamatosan ellátott talajt. Ne ültesd meszes vagy lúgos talajba, mert ebben nem tud szépen fejlődni. Legalább napi 6-8 órán át tartó napsütésre van szüksége és folyamatos vízellátásra, így érdemes a talaj körül letakarni mulccsal, vagy szalmával, hogy a nedvesség megmaradjon és elérje a gyökereit.

4. A rebarbarát nem szokta megtámadni kártevő, így nem kell növényvédelemmel bajlódnod, azonban gyomláld folyamatosan.

rebarbara ültetés

Most ültesd el a rebarbarát a kertedbe. Fotó: 123rf.com

5. Évelő növény, amely igényli, hogy fagyos legyen körülötte a levegő, hiszen 4 Celsius-fok alatti hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy át tudjon telelni.

6. Az első évben nincs szükség trágyázására, de később jót tesz neki a nitrogénben gazdag trágya, kora tavasszal.

7. Jó barátságban van az eperrel, a spárgával és a tormával, így ezeket nyugodtan ültetheted a közelébe.

8. A rebarbara „erőltetése" azt eredményezi, hogy jóval édesebbek és zsengébbek lesznek a szárak. Ezt úgy lehet elérni, hogy korlátozzuk a rebarbara fényhez jutását, így magát a fotoszintézis folyamatát. Ehhez a növénynek legalább 3 évesnek kell lennie, vagyis teljesen kifejlett állapotában érdemes csak ezt a technikát alkalmazni. A rebarbarát egy vödörrel vagy cseréppel úgy kell letakarni, hogy semmilyen fény ne jusson be hozzá. Nyolc hét múlva már szüretelhető is a növény. Azonban minden évben nem szabad élni ezzel a technikával, legfeljebb 2-3 évente, mert megviseli.

9. Az első évben ne szüreteld a rebarbarát, hogy gyökerei meg tudjanak erősödni. Ezután, amikor a szárak már legalább 30 cm magasak, vágd le a tövüknél őket. Mindig hagyj a növényen legalább két szárat, hogy azok tovább tudjanak növekedni.

10. Egy szedéskor három-négy levélnyélnél többet ne szedj le, mert akkor nagyon meggyengül a növény töve. Mindig az alsó leveleket szedd. A 20 cm körüli levélnyél a legízletesebb.

11. Ha el szeretnéd tenni későbbre, vágd a szárakat 3 cm körüli darabokra, és fagyaszd le légmentes tárolódobozban.

Ezért szeretjük a rebarbarát

  • A rebarbara a görögök és a rómaiak nagy kedvence volt az ókorban. Ekkor még leginkább gyógyászati célokra használták, az emésztés szabályozására és hashajtásra, továbbá az epe megbetegedéseire.
  • Finom kompótot, levest, lekvárt és süteményeket készíthetünk belőle. A vele ízesített csokoládés is nagyon finom.

rebarbara ősz

A rebarbara egészséges és finom. Fotó: 123rf.com

  • Őshazája Szibériától Palesztináig húzódik, de a legkedveltebb Amerikában és Angliában.
  • Magas a foszfor, a magnézium és a vas, valamint a K-, C- és E- vitamin tartalma, de nagyon jelentős rostforrás és antioxidáns.
  • A rebarbarából készített hajöblítő világosítja a szőke hajat. Egy maréknyi felaprított rebarbarát főzz  2,5 deciliter vízben negyed órán keresztül, majd hűtsd le, szűrd le és hajmosás után öblítsd le vele a hajad.

Csodás finomságok rebarbarából

1. A hideg rebarbara leveshez szükséges 30-35 dkg rebarbara, egy csipetnyi só, 5 evőkanál cukor, ami lehet barna cukor, vagy méz is, 1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 dl tejföl vagy főzőtejszín és 1 csapott evőkanál finomliszt.

Tisztítsd meg a rebarbaraszárakat, ezután vágd fel kétcentis darabokra. Tedd egy lábasba, adj hozzá 7 deciliter vizet, egy csipet sót és a cukrot, majd forrald fel. Fedd le és főzd puhára. Adj hozzá egy kis szegfűszeget és fahéjat. Keverd simára a tejfelben a lisztet és adj hozzá egy kis hideg vizet. Merj hozzá egy keveset a forró levesből, keverd csomómentesre, majd öntsd vissza kevergetés mellett a levesbe, ettől válik igazán sűrűvé. 3 percig főzd, majd hűtsd le. Ha igazi krémlevest szeretnél, mixerrel pürésítsd. Tejszínhabbal a tetején tálald.

2. Készíts rebarbarakompótot. Szükséges hozzá 30 dkg rebarbara, 1 rúd fahéj, 1 vanília rúd, 1 karika citrom, 3 dl víz és 9 dkg cukor.

Tisztítsd meg és szeleteld fel a rebarbarát. Tedd fel a vizet és a cukrot melegedni, majd add hozzá a fahéjat és a vaníliarúdból kikapart vaníliát és magát az üres rudat is, továbbá a citromkarikát. Forrald össze, majd tedd bele a 1,5- 2 centisre vágott rebarbaraszeleteket. Vedd lejjebb a hőmérsékletet, és lefedve főzd körülbelül 10 percig. Ne keverd meg közben, mert össze fog törni. Ezután hagyd kihűlni, és fogyasszátok el. Jó étvágyat kívánunk!