A műtrágya-értékesítés 2022 utolsó negyedévében 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát (AN), a kálisó és a MAP esetében történt – írja elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Kitérnek arra is, hogy 2022. végén a műtrágya értékesítési árai csökkenő tendenciát mutatnak, ugyanakkor még mindig 1,6-2,7-szer drágábbak, mint 2021 ugyanezen időszakában.

Az AKI elemzésben hozzáteszik, hogy a 2022 októberében feleannyi műtrágyát vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban, és az elmúlt 2 éves periódusban most először fordult elő, hogy karbamidból vásároltak a legtöbbet a gazdák. Ez főként annak tudható be, hogy

ammónium-nitrátból nagyon lecsökkent a kínálat, így a termelők karbamidból készleteztek be.

Szintén karbamid vásárlásra sarkallta a gazdákat, hogy a két műtrágya egymáshoz viszonyított ára jelentősen megváltozott. Korábban (2021 elején) a karbamid ára akár 30 százalékkal is magasabb volt az ammónium-nitrát (AN) áránál, addig szinte egész 2022-ben 10 százalékkal olcsóbb volt.

022 utolsó negyedévében a műtrágya értékesítési árai valamelyest csökkenni kezdtek.

022 utolsó negyedévében a műtrágya értékesítési árai valamelyest csökkenni kezdtek – Fotó: Shutterstock

2022. októberben még csak a második legnagyobb mennyiségben értékesített műtrágya volt a mészammon-salétrom (MAS), addig novemberben és decemberben már ez volt a legkeresettebb.

"A MAS eladott mennyisége 52 százalékkal esett vissza, míg a Nitrosol, DAM-é 20 százalékkal nőtt. Az ammónium-nitráté ezzel szemben az egytizedére csökkent. Az ammónium-nitrát volumenének aránya 2021 decemberében 1:2 volt a karbamidéhoz képest, ezzel szemben 2022 azonos hónapjában ez 1:32-re módosult" – írja a decemberi változásokról az AKI jelentése.

Decemberben az Európai Unió felfüggesztette fél évre felfüggesztette a nitrogénműtrágyák alapanyagául szolgáló ammónia és karbamid vámtételét. Az intézkedésből a műtrágyák árának további mérséklődését és ezen keresztül a gazdálkodók költségeinek csökkenését várják.