Lassan jön az "all in"

A Gazprom tovább emeli a a Nyugattal folytatott gazdasági viszálykodás tétjét, a Reuters által látott levél szerint. Az orosz állami gázmonopólium július 14-i levele visszamenőlegesen vis maiort jelentett be a június 14-től kezdődő szállításokra. A hír időzítése egybeesik az Északi Áramlat 1 - az orosz gázt Németországba és azon túlra szállító kulcsfontosságú vezeték - éves karbantartási munkálatainak csütörtöki befejezésével.

A levél tovább erősítette Európa azon félelmét, hogy Moszkva az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók megtorlásaként teljesen leállíthatja a vezetéket, és ezzel tovább fokozhatja az energiaválságot, amely recesszióba sodorhatja a régiót.

A vis maior (szó szerinti fordításban "Isteni csapás") alkalmazása a szerződések záradékaként megszokott, az üzleti szerződésekben olyan szélsőséges körülményeket jelöl meg, amelyek felmentik a feleket jogi kötelezettségeik teljesítése alól. A vállalatok általában akkor nyilvánítanak vis maiort, ha egy előre nem látható esemény, például tűz vagy természeti katasztrófa megakadályozza őket abban, hogy megfeleljenek a szerződéseknek. A Reuters kommentárt kért a Gazpromtól, de a vállalat nem válaszolt a megkeresésre.

Ünnepség az Északi Áramlat gázvezeték víz alatti szakaszának építésének megkezdése alkalmából. Kép: Wikipédia

Ünnepség az Északi Áramlat gázvezeték víz alatti szakaszának építésének megkezdése alkalmából. Kép: Wikipédia

„Ez egy olyan jelzés, amitől az alacsony intenzitású áramlás még tovább folytatódhat, a tervezett karbantartási időszak után”

– vélte Trevor Sikorski, az Energy Aspects földgáz-, szén- és szén-dioxid részlegének vezetője. A jogi záradék visszamenőleges érvényesítése „enyhén szólva szokatlan” – mondta Sikorski a Bloombergnek, hozzátéve, hogy arra számít, hogy az európai vásárlók vitatják a felszólítást és kártérítést kérnek. A német hatóságok az utóbbi időben példátlan lépéseket tettek az orosz gázellátás tartós leállítására számítva, lényegében halványabbra állították a városi utcai lámpákat országszerte, korlátozták a melegvíz felhasználását, bezárták az uszodákat, és így tovább.

Utalgatás, sejtetés, fenyegetés

Az orosz gázszállítások néhány hónapja indultak csökkenésnek a főbb tranzitútvonalakon, többek között Ukrajnán és Fehéroroszországon, valamint a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül. Egy neve elhallgatását kérő kereskedelmi forrás szerint a most bejelentett vis maior az Északi Áramlat 1-en keresztül történő szállításokra vonatkozik.

"Ez úgy hangzik, mint az első utalás arra, hogy a vezetéken keresztül történő gázszállítások valószínűleg nem folytatódnak a 10 napos karbantartás befejezése után"

- mondta Hans van Cleef, az ABN Amro Bank vezető energiagazdasági szakértője. "Attól függően, hogy milyen "rendkívüli" körülményekre gondolnak a vis maior kihirdetése kapcsán, és hogy ezek a problémák technikai vagy inkább politikai jellegűek, ez az Oroszország és Európa, illetve Németország közötti feszültség eszkalációjának következő lépését jelentheti" - tette hozzá. Az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázimportőre, azon vásárlók között volt, akik közölték, hogy kaptak ilyen levelet, és hogy hivatalosan elutasították a vis maiorra történő hivatkozást, mint indokolatlant.

Az RWE, Németország legnagyobb áramtermelője és az orosz gáz másik nagy német importőre szintén közölte, hogy vis maior értesítést kaptak. "Kérjük megértésüket, hogy annak részleteiről vagy jogi véleményünkről nem nyilatkozhatunk" - közölte a vállalat.

Az Északi Áramlat gázvezeték egyik turbinája. Kép: nord-stream.com

Az Északi Áramlat gázvezeték. Kép: nord-stream.com

Turbulens ügyek és egymásnak ellentmondó vélemények

A Gazprom június 14-én 40 százalékra csökkentette a vezetéken átáramló gáz mennyiségét, arra hivatkozva, hogy a Siemens Energy berendezésszállító cég Kanadában karbantartáson lévő turbinájának visszaszállítása késik. Kanada július 17-én, a javítási munkálatok befejezése után - Ukrajna tiltakozása közepette - repülővel küldte Németországba a vezetékhez tartozó turbinát - jelentette hétfőn a Kommerszant című lap a helyzetet ismerő személyekre hivatkozva. A jelentés szerint további öt-hét napba telik, amíg a turbina eljut Oroszországba, feltéve, hogy nem merülnek fel problémák a logisztikával és a vámokkal. A német gazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy nem tudott részleteket közölni a turbina hollétéről.

A minisztérium szóvivője azonban azt elmondta, hogy egy cserealkatrészről van szó, melyet amúgy is csak szeptembertől kellett volna használni, vagyis a hiánya nem lehetett a karbantartást megelőzően a gázáramlás visszaesésének valódi oka. Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern hétfőn hangot adott azon véleményének, hogy az üzemszünet után várhatóan a tervek szerint folytatódnak az Oroszországból az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gázszállítások. "A Gazprom motivációi bizonytalanok, de a vis maior bejelentésének nem lesz lényeges hatása a jelenlegi helyzetre" - vélekedett hasonlóan Zongqiang Luo, a Rystad Energy tanácsadó cég gázelemzője.

Az Északi Áramlat 1 vezeték egy szakasz-állomása. Kép: nord-stream.com

Az Északi Áramlat 1 vezeték egy szakasz-állomása. Kép: nord-stream.com

Háború: veszteség vagy nyereség?

Az Európai Unió kemény szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, és 2027-ig le akar állni az orosz fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával, de egyelőre szeretné, ha a szállítások folytatódnának, amíg átállnak az alternatív forrásokra. Moszkva és a Gazprom számára az energiaáramlás létfontosságú bevételi forrást jelent, mivel a Kreml által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai orosz invázió miatti nyugati szankciók megterhelték az orosz pénzügyeket. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint az első félévben 6,4 billió rubel (114,29 milliárd dollár) folyt be a szövetségi költségvetésbe az olaj- és gázeladásokból.

Tehát az orosz energiaszektor bevétele egyelőre - a háború ellenére, vagy esetleg éppen a háború miatt - időarányosan alaposan felülmúlja a 2022 egészére tervezett 9,5 billió rubelt.

A Gazprom nem hozza nyilvánosságra szerződéseinek feltételeit, de a legtöbb hosszú távú európai szerződése alapján általában minimális és maximális mennyiséget köteles szállítani havonta, negyedévente és éves szinten egyaránt. A hétfői napon mindenesetre alig változtak az európai gázárak.

Az Északi Áramlat 1 vezeték egy szakasza az építése során. Kép: Wikipédia

Az Északi Áramlat 1 vezeték egy szakasza az építése során. Kép: Wikipédia

Gazdasági armageddon

"Lehetséges, hogy a Gazpromnak időbe telt a vis maior bejelentése, mert először a Kreml parancsának megfelelően meg kellett szüntetnie a szállítást, majd megpróbálta megtalálni a módját, hogy megvédje a céget a felelősségtől" - mondta Thierry Bros, a Párizsi Politikai Intézet professzora.

Az orosz gázszállítás teljes leállítása akár 1,5 százalékkal is csökkentheti az Európai Unió bruttó hazai össztermékét (GDP), ha a következő tél hideg lesz, és a térség nem tesz megelőző intézkedéseket az energiatakarékosság érdekében

- figyelmeztetett az Európai Bizottság egy a Bloomberg birtokába jutott uniós dokumentum-tervezetben. A GDP-csökkentő hatás ugyanakkor 0,6 százalék és 1 százalék között lehet, ha a leállás egy átlagos télre esik. Hónap eleji elemzésükben az UBS közgazdászai részletes elképzelést fogalmaztak meg arról, hogy mi történhet, ha Oroszország leállítja az Európába irányuló gázszállítást:

  • Ez több mint 15 százalékkal csökkentené a vállalati bevételeket.

  • A piaci eladások a Stoxx 600-nál meghaladnák a 20 százalékot

  • Az euró 90 dollárcent értékre csökkenne.

  • A biztonságos eszközök utáni roham pedig 0 százalékra nyomná le a német kötvények irányadó hozamát

– írták.

„Hangsúlyozzuk, hogy ezeket az előrejelzéseket durva közelítéseknek kell tekinteni, semmi esetre sem a legrosszabb forgatókönyvnek”

– írta Arend Kapteyn, a UBS vezető közgazdásza. „Könnyen elképzelhetünk olyan gazdasági zavarokat, melyek ezeknél sokkal erősebben lecsökkent teljesítményekhez vezetnek.” Az biztosnak tűnik, hogy a piacok már beárazzák a károk egy részét az euróval kezdődően, amely ebben a hónapban két évtizedes mélyponton forgott, és paritást ért el a dollárral, amire 2002 óta nem volt példa.

Az Északi Áramlat 1 születése: Vlagyimir Putyin szocsi rezidenciáján fogadta Angela Merkelt, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi kancellárját. Kép: Wikipédia

Az Északi Áramlat 1 születése: Vlagyimir Putyin szocsi rezidenciáján fogadta Angela Merkelt, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi kancellárját. Kép: Wikipédia

Az első globális energiaválság

A világ a történelem első valóban globális energiaválságát éli meg. És ahogy a Nemzetközi Energia Ügynökség már hónapok óta figyelmeztet, a helyzet különösen veszélyes Európában, amely az energiapiaci zavarok epicentrumában van - figyelmeztetett a Zerohedge. Oroszország szerepe az európai gázválság kialakulásában a kezdetektől egyértelmű.

2021 szeptemberében – öt hónappal Oroszország ukrajnai inváziója előtt – az IEA  rámutatott, hogy Oroszország megakadályozza, hogy jelentős mennyiségű gáz érkezzen Európába.

Januárban az Európába irányuló oroszországi szállítások nagymértékű és indokolatlan csökkentése mesterséges hiányt teremtett a piacokon, és pontosan akkor növelte az árakat, amikor az Ukrajnával kapcsolatos feszültség nőtt. Miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Európában vagy máshol, senkinek sem lehetett illúziója az orosz energiaellátás kockázataival kapcsolatban. Mindössze egy héttel az invázió kezdete után az IEA kiadta 10 pontos tervét az Európai Unió orosz földgáztól való függőségének csökkentésére, amelyben meghatározta, hogy milyen gyakorlati lépéseket tehet Európa. Hangsúlyozták, hogy:

  • maximalizálni kell a más forrásokból származó gázellátást

  • fel kell gyorsítani a nap- és szélenergia alkalmazását

  • a lehető legtöbbet kihozni a meglévő alacsony kibocsátású energiaforrásokból, például a megújuló energiaforrásokból és a nukleáris energiából

  • fokozni kell az energiahatékonysági intézkedéseket az otthonokban és a vállalkozásokban

  • és mindenkinek ki kell vennie a részét az energiamegtakarításból a termosztátok letekerésével.

A Nord-Stream irodaháza a svájci Zugban. Kép: Wikipédia

A Nord-Stream irodaháza a svájci Zugban. Kép: Wikipédia

Kiszámíthatatlanság

"Ráadásul Oroszország lépései kiszámíthatatlanok" - mondta Thierry Bros. "A Kreml minden egyes nap újabb kihívásokat támaszt, és nekünk válaszolnunk kell ezekre, próbálunk logikus utat találni, de olyan többnyire nincs." Egy újabb teória szerint a Gazprom az Északi Áramlat karbantartása után egy kicsit akár növelheti is a gázellátást, hogy bebizonyítsa, hogy az Európai Bizottság tévedett, és több bevételre tehet szert, ezzel mutatva meg, hogy „kié a hatalom, és az ebben az esetben sajnos a Kreml” – vélte Bros.

A Gazprom két nemzetközi kötvényének fizetési türelmi ideje ugyanakkor július 19-én, vagyis ma lejár, és ha ma nem fizetik ki a külföldi hitelezőknek járó összegeket, a vállalat technikailag fizetésképtelenné válik.

(Forrás: Reuters, Bloomberg, Zerohedge Képek: Wikipédia, nord-stream.com)