őszibarack

Az érett gyümölcsöt nincs aki leszüretelje – fotó: pixabay.com

Az olasz mezőgazdaságból – helyi szakértők szerint – legalább 100.000 szezonális vendégmunkás hiányzik. Ezek hiányában ebben az évben több ezer tonna értékes gyümölcs leszedetlenül marad az országban, sőt a gazdák több helyütt egész gyümölcsültetvényeket is egyszerűen elhanyagolnak, és gondozatlanul hagynak – írja a freshplaza.com hírportál.


Az olasz szüretelők nem hajlandók a tűző napon dolgozni

„Olaszország jelenleg sajnos szétesőben van, és az agrártermelése még inkább. Ez a rideg valóság" – mondja egy olasz gyümölcsöskert tulajdonosa.

A gyümölcstermesztők jelenleg már nem egészen hét órai napi munkáért 45 eurós fizetést kínálnak, de a potenciális olasz szüretelők inkább megelégszenek az „állampolgári alapjövedelemnek" nevezett juttatással, de nem hajlandók a tűző napon dolgozni, valamint az oda-vissza utazás költségeit fizetni.

A kiváló minőségű őszibarackok, nektarinok és egyéb gyümölcsök egyre hullanak a fákról

Ebből adódóan, az országban sok helyütt látni olyan gyümölcsösöket, ahol  a fák alja terítve van barackkal vagy nektarinnal, mivel az érett gyümölcsök leszüretelését nem lehet későbbre halasztani.

Mindezek ellen a kerttulajdonos – aki egész évben ápolta az ültetvényt, és örült az ígérkező gazdag termésnek – nem tehet semmit, csak szomorúan nézi, hogy a kiváló minőségű és az európai piacokon keresett őszibarackok, nektarinok és egyéb gyümölcsök egyre hullanak a fákról.