Kiemelkedő terméspotenciálban, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink.

A multinacionális cégek között továbbra is egyedülálló módon a Füzesabonyban működő őszibúza-nemesítő állomásunk a hazai és a régió szomszédos országainak piacaira is nemesít fajtákat. Így ezekre a területekre jellemző időjárási és termőhelyi adottságokhoz leginkább alkalmazkodó búzák kerülhetnek minősítésre és forgalmazásra. Az első hazai nemesítésű búza 2022-ben már másodéves fajtajelöltként szerepel a NÉBIH kísérleteiben.

Fajtabemutató (Csárdaszállás)

Fajtabemutató (Csárdaszállás) – fotó: Isterra Kft.

A már megszokott üzemi kísérletek mellett komoly feladatnak tekintjük az agrotechnikai kísérletek beállítását és bemutatók szervezését. Természetesen a cél, hogy bemutassuk a fajtáink legfontosabb tulajdonságait, előnyeit, de azzal is tisztában vagyunk, hogy sikeresebb lehet a termelés, ha mindezt egy komplex rendszerbe helyezzük.

Ezért minden bemutató helyszínen nagy hangsúlyt fektettünk a termesztés technológia legfontosabb elemeire, a vetésidőre, tőszámra és a vetésmélységre. Ezek olyan elemek, amelyek nagy része csak egy döntés kérdése, nem igényel plusz anyagi ráfordítást. A haszna viszont tonnákban és idei áron számolva százezrekben mérhető.

Ebben az évben két helyszínen állítottunk be nagyparcellás agrotechnikai kísérletet, egészen eltérő talaj- és klimatikus körülmények között Csárdaszálláson és Kaposváron. Mindkét helyszínen a legfontosabb az eltérő tőszámok vizsgálata volt. Emellett Kaposváron szerepet kapott a vetésidő és a vetésmélység is. Kisparcellán Füzesabonyban és Bólyban is végzünk vetésidő- és tőszámkísérleteket, így az ország négy különböző pontjáról lesznek adataink.

A betakarítás elkezdődött, az első felvételezések már megtörténtek, ezekből az adatokból pedig már nagyon sok következtetés levonható.

Jelenleg a leglátványosabb eredményt a kaposvári kísérlet szolgáltatja. Itt a kalászszámot vizsgáltuk 1 m2-en. A kísérletbe 4 fajtánk került elvetésre október közepi és november közepi vetésidőben. Minden fajtát 3 tőszámon vizsgáltunk mindkét vetésidőben.

A legszembetűnőbb minden fajtánál a vetésidők közti eltérések. Fajtánként akár 20-30% a többlet a korai vetés javára. A bokrosodáshoz szükséges hőösszeg jelentősen csökkent a késői vetésnél, ezt nem tudtuk a tőszámmal kompenzálni. Ezen belül a fajták eltérő tőszámkompenzációja is érdekes. A Basilio ugyanannyi, 550 kalászt nevelt 1 m2-en korai vetésben 2,5 milliós tőszámon, mint késői vetésben 4,5 milliós tőszámon. Érdekesség, hogy a Kapostáj Zrt. szeptember végén vetett Basiliót, ezeken az üzemi táblákon a m2-kénti kalászszám meghaladta a 800-at.

A Frenetic és a Complice egészen másként viselkedett. Mindkét vetésidőben a 3,5 milliós tőszámon közel annyi kalászt hozott, mint a 4,5 milliósnál. A Frenetic a késői vetést már 3,5 milliós tőszámon is jól kompenzálta. Ami érdekes, hogy mind a négy fajta korai vetésben és 4,5 milliós tőszámon adta a legnagyobb kalászszámot. A Providence kalászszáma csökkent a leginkább a késői vetésidőben, nem véletlen, hogy a korai vetését javasoljuk.

Természetesen itt a termés egy tényezőjét tudtuk vizsgálni, a kalászszámot. Nagy szerepe lesz majd a kalászméretnek és a HL súlynak, amelyeket a betakarítás után értékelünk. Fontos következtetéseket vonhatunk le a termőhelyi különbségekből is. Így állhat össze a fajtaspecifikus technológiai ajánlásunk.

Fajtabematató (Kaposvár)

Fajtabematató (Kaposvár) – fotó: Isterra Kft.

Nagy örömünkre szolgált, hogy kísérleteinket 3 hét alatt több, mint 400 partnerünk tekintette meg. Ígéretünkhöz híven hamarosan jelentkezünk az eredményekkel. A termés mellett a HL súly, ezerszem tömeg és minőségi vizsgálatok eredményeit is eljuttatjuk az érdeklődőknek.

További eredményekért, részletes technológiai ajánlásért látogassanak el honlapunkra!

Isterra Kft.
https://isterra-seeds.com/