A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) tudósítása szerint világszerte megnövekedett kereslet mutatkozik a kukorica iránt – írja a proplanta.de német hírportál. A jelenlegi szezonban a világpiacon eddig értékesített gabonaféléknek közel felét a kukorica tette ki.


A kínálat elvileg bőséges, mivel a világ kukoricatermése a legutóbbi szezonban 1,026 milliárd tonnás rekordot ért el, ami 56 millió tonnával (5,8 százalékkal) meghaladja az egy évvel korábbit. Ezzel együtt a kukorica ipari felhasználása a jelenlegi szezonban 274 millió tonnás rekordmagasságba emelkedik, a globális takarmánycélú hasznosítás pedig 565 millióról 597 millió tonnára szökik fel.

A fentiek alapján a kukorica világpiaci forgalma ebben a szezonban – a jelenlegi becslések szerint – 136 millió tonnát tesz ki, ami csak egymillió tonnával marad el a tavalyi rekordtól. Az exportból legnagyobb arányban továbbra is az USA rendelkezik (56,2 millió tonnával), emellett számottevően növelheti exportját a 85,4 millió tonnás termést betakarító Brazília is.

kukorica

A jelenlegi szezonban a világpiacon eddig értékesített gabonaféléknek közel felét a kukorica tette ki – fotó: Shutterstock

Az EU – mint Japán és Mexikó után a világ harmadik legnagyobb kukorica importőre – a szezon végéig várhatóan az egy évvel korábbinál 1,9 millió tonnával kevesebbet (11,8 millió tonnát) fog külföldről behozni. Ugyanakkor Japán és Mexikó importja egyenként mintegy 400 ezer tonnával (15,1. Illetve 14,2 millió tonnára) emelkedik.

Magyarországnak az importőr tagországok piacaiért főleg az USA-val és Argentínával, illetve Szerbiával és Romániával kell – sajnos viszonylag kevés eséllyel – versenyeznie. Spanyol exportra ugyanis aligha számíthat, a másik nagy kukoricaimportőr ország, Olaszország szempontjából pedig Szerbia előnyösebb helyzetben van.