Olyan búzafajtát vessünk, amire van kereslet!
Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben és magas termésszinten egyaránt stabil fajták létjogosultsága.

A végéhez közeledik az őszi búza aratása – itt vannak a számok
Az őszi búza 90 százalékának betakarítása már megtörtént, a termésátlag országosan 5,25 tonna körül alakul hektáronként – közölte az Agárminisztérium parlamenti államtitkára.

Segítség a termelőknek: őszi káposztarepcére is készül ajánlati fajtalista
Bekerült a posztregisztrációs kísérleti programba a második legfontosabb olajnövény, az őszi káposztarepce is, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a vizsgálati eredmények alapján 2020-ra ajánlati fajtalistát szeretne összeállítani. Ennek legfőbb célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

őszi káposztarepce

A fajtakísérletek célja, hogy a termelők független vizsgálati eredmények alapján választhassanak a fajták közül – fotó: Agroinform.hu

Újabb pályázati felhívások jelentek meg a Magyar falu programban
Kilencmilliárd forint értékben újabb négy pályázati felhívás jelent meg a Magyar falu programban – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az eddigi legnagyobb méhpusztulást hozta az USA-ban a legutóbbi tél
A Maryland Egyetem kutatói más amerikai egyetemekkel közösen az országban tapasztalható méhpusztulásról egy átfogó vizsgálatot készítettek, amely 4.700 méhészt érintett. Több mint 300.000 méhcsalád fejlődését 13 évre visszamenőleg vizsgálva megállapították, hogy a legutóbbi tél folyamán az USA méhállományának 37,7 százaléka pusztult el.

Anyagilag még mindig nagyon megéri az uniós tagságunk
A közép-kelet-európai államok az EU tagállamai közül a nettó kedvezményezettek közé tartoznak, azaz nagyobb összeget kapnak a közösségtől, mint amennyit befizetnek.

euró

Magyarország is a nettó kedvezményezett tagállamok közé tartozik – fotó: Shutterstock

Itt a magyar sertéságazat nagy lehetősége!
45%-kal nőtt az első negyedévben a magyar sertésexport a KSH adatai, továbbá a NAIK AKI piaci jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest, ami leginkább a sertéspestis világpiaci megjelenésének tudható be – derül ki a Kossuth Rádió riportjából, melyet Gyuricza Csabával, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatójával készített.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok
A mai modern repcehibridek már igen magas terméspotenciállal rendelkeznek, aminek realizálódása a kedvező időjárás és megfelelő talaj mellett 30-40%-ban függ a tápanyagellátástól. Érdemes tehát odafigyelni az őszi alaptrágyázásra!

Egyre több gazda tervez hitelfelvételt
Bár gyengült optimizmusuk, még mindig bizakodva tekintenek a jövőbe a magyar agrárvállalkozások, rövid távon leginkább a világpiaci helyzet, hosszú távon pedig az uniós agrárpolitika miatt fogalmaztak meg kétségeket.

traktor

A legtöbb beruházás saját erőből vagy támogatásból valósul meg, de nőtt a hitelek aránya – fotó: Agroinform.hu

Növényvédelmi előrejelzés: A jelenlegi helyzet a károsítóknak kedvez!
A jégverés a szőlőültetvényekben komoly kárt okozott. Fontos a sebek „beszárítása”, pl. réztartalmú készítményekkel, továbbá megjelentek a fitoplazmás tünetek is az ültetvényekben, a tünetes növények jelölése, kivágása szintén nagyon fontos. Az Agroinform.hu 2019. évi 31. heti növényvédelmi előrejelzése.

Zöldtrágyázzunk úgy, hogy az meg is érje!
A zöldtrágyázás pozitív hatásai közé tartozik a talaj vízmegtartó képességének növelése, a nitrogénmegkötés, az erózióvédelem, a talajélet serkentése és a gyomelnyomás. Ezek azonban csak akkor érvényesülnek, ha átgondolt keverékválasztással és agrotechnikával végezzük a zöldítést.

Jöhet a digitális agrár-rezsicsökkentés – a kormány elfogadta a Digitális Agrár Stratégiát!
Megjelent a kormányhatározat Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról, amelynek célja a magyar agrárium digitalizációjának előmozdítása és összehangolása.

Itt van, mennyi idejük van a termelőknek a permetezők felülvizsgálatára!
A Nébih az ellenőrzések során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges, így három évet adnak a gazdáknak.

gép

Nem büntetik azt a termelőt, aki már jelentkezett a felülvizsgálatra, de még nem került sorra – fotó: Agroinform.hu

Újabb négy pályázat 16 milliárd forint összegben – önkormányzati gépbeszerzésre is lesz keret!
Figyelem! Érdemes végigolvasni a hamarosan induló pályázatokat, amelyek a Magyar falu program részeként nyílnak meg.

Többet termelni kevesebből: Az antibiotikum-felhasználás csökkentése közös érdek!
Európai Fókusz Csoport alakult az antimikrobiális szerek felhasználásának csökkentésére a baromfitenyésztésben. Az EIP-AGRI Fókuszcsoportok megvitatják és dokumentálják a kutatási eredményeket, a jó gyakorlatokat, és azonosítják a további kutatási tevékenységekre gyakorolt hatásokat, amelyek segítenek megoldani az ágazat gyakorlati problémáit.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.