A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Klenáncz József mézüzemének akácmézként forgalomba hozott termékeit, miután az egyesület laboratóriumi vizsgálatai azt mutatták, hogy ezeknek az akácmézeknek nincs sok köze az akáchoz – írja a 24.hu.

Méz

Klenáncz József vizsgált akácméze nem viselheti az akácméz elnevezést – Fotó: pxfuel.com

A Nébih 2021. november 9-én kimondta, hogy Klenáncz József vizsgált akácméze –  az A1, A6, A7 tételazonosítóval megjelölt termékek – a laboratóriumi és nyomonkövetési vizsgálatok alapján nem viselheti az „akácméz" megnevezést, valamint minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül elrendelésre került az érintett termékek forgalomból való kivonása.

A Tesco és a CBA polcairól már le is kerültek a kifogásot mézek, a Spar viszont ezt még nem lépte meg.

A mézeket akkor vonják vissza, ha Klenácz József cégétől vagy a hatóságtól hivatalos megkeresést kapnak. Miután eddig egyiktől sem érkezett ilyen, ezért továbbra is árulják a mézet – idézi a 24.hu az üzletlánc válaszát.

A 24.hu úgy értesült, hogy a Nébih több Klenáncz-féle akácmézet is vizsgál, de ezeknek még nem fejeződött be a kiértékelése.

Klenáncz Józsefnek nem ez az első mézbotránya. 2015-ben azzal bukott le, hogy méztermékei 83 százalékban EU-n kívüli mézt is tartalmaztak, és laboratóriumi vizsgálatokra alapozott vélemények szerint ez rossz minőségű kínai "ipari méz" volt.

Indexkép: pxfuel.com