Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásokat és más, körvonalazódó szabadkereskedelmi övezetek kínálta lehetőségeket, illetve azok potenciális fenyegetéseit vitatták meg az agrárium vezető szakemberei a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén. 


„A hazai agrárcégek számára jelenleg az új uniós ciklus támogatási rendszerének megismerése és alkalmazása jelenti a fő prioritást, a háttérben folyó szabadkereskedelmi tárgyalások azonban legalább ilyen jelentőséggel bírnak majd. Ezek közül is leginkább a 2013 júliusában indult Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) jelenthet komoly változást az Unió és ezzel hazánk mezőgazdasága számára. Elengedhetetlennek tartjuk ezért, hogy a hazai szakemberek időben felkészüljenek a változó piaci lehetőségekre” – összegezte Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

TTIP várható hatásai Magyarország mezőgazdaságára

vámok leépítése

NTB leépítése

gabonafélék

nincs

esetleg

olajnövények

nincs

esetleg

etanol

van

nincs

HFCS

van

esetleg

sertéshús

nincs

esetleg

baromfihús

nincs

esetleg

marhahús

van

van

zöldség és gyümölcs

egyes termékeknél

esetleg

forrás: AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztály


„Az EU számára nagyon fontos, hogy létrejöjjön a TTIP, mivel az USA, Kanada, továbbá Óceánia, Dél-Amerika és a távol-keleti régió egyes országai között körvonalazódó szabadkereskedelmi övezet a világ leggyorsabban növekvő gazdasági térsége lehet. Ez az Unió komoly gazdasági lemaradását eredményezheti. Időközben az EU kereskedelmi, illetve befektetési tárgyalásai több fontos távol-keleti országgal megrekedtek” – mondta el Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatási igazgatója.

szállítóhajó

Új úti célokat is kaphat – fotó: Shutterstock

Egyelőre sokan az EU agrármodelljétől teljesen idegennek látják a TTIP-t, hiszen az EU-ban alapvetően családi gazdaságok működnek, míg az USA sokkal inkább az iparszerű agrártermelésre specializálódott, ezért még számos komoly ütközési pont van az importvámok alkalmazásától kezdve az egészségügyi és növény-egészségügyi intézkedéseken át a GMO-k engedélyezéséig.

Emellett az európai és az amerikai élelmiszerbiztonsági filozófia is igen eltérő, hiszen míg az Unióban alapvetően a termelési folyamat szabályozására és ellenőrzésére fókuszálnak, addig a tengerentúlon a végtermék élelmiszerbiztonsági megfelelőségére, azaz mindaddig piacképes egy termék, amíg nem bizonyított annak bármilyen káros hatása. A TTIP célja azonban, hogy leépítse a két régió közötti kereskedelmi és befektetési akadályokat.