A jogszabályok szerint a téli fagykár bejelentésére 15 nap áll a gazdálkodók rendelkezésére. A fagykár bekövetkezésének napja (amelytől számítódik a 15 napos kárbejelentési határidő) nem a fagy bekövetkezésének napja, hanem az az időpont, amikor a termelő a kárt észlelte. A téli fagykár esetében a szabályozás konkrét határidőt fogalmaz meg, azaz a kárbejelentés a fentiekben leírtakra is figyelemmel, csak április 15-ig tehető meg a kincstár által biztosított elektronikus bejelentő felületen.

A támogatás akkor igényelhető az érintett földterületre, ha a gazdálkodó tulajdonosként vagy bérlőként használja azt – foglalja össze a feltételeket a Magyar Idők cikke. A kifizetésre pedig akkor jogosult, ha 30 százaléknál nagyobb a terméskiesés vagy 15 százaléknál nagyobb a bevételcsökkenés. Fontos továbbá, hogy csak az a termelő kaphat juttatást, aki az előző év szeptember 15-ig befizette a kárenyhítési hozzájárulást.

fagy

A határidő április 15 – fotó: MTI

A biztosítás is számít a kárenyhítés kifizetésénél: ha a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a hozamértékének legalább 50%-ára valamilyen releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80%-át, ha nem rendelkezik biztosítással, akkor a 40%-át kaphatja meg kárenyhítésként. A megkötött mezőgazdasági biztosítás díját legfeljebb 65%-os mértékben a Kormányzat is támogatja a Vidékfejlesztési Program forrásaiból.

A kárenyhítési alapnak jelenleg mintegy 75 ezer tagja van és 3,7 millió hektár termőterületet fed le. A gazdálkodók tavaly 4,17 milliárd forintot fizettek be, amit az állam ugyanennyivel egészített ki.

A tavalyi évre vonatkozó kifizetéseket már megkezdte az Államkincstár, tájékoztatásuk szerint összesen 7,14 milliárd forintot juttatnak el az érintett termelőknek.