A KFAST, a Kubota Fede Autonomous Spraying Technology, a Fede és a Kubota által közösen kifejlesztett speciális autonóm növényvédelmi koncepciója. Februárban, a zaragozai Fima kiállításon mutatták be a mezőgazdasági robotot, amely önállóan végzi el a növény-egészségügyi kezeléseket, azonban távirányítóval is vezérelhető. Az összkerékhajtásos kialakítás zökkenőmentes mozgást, pontos kormányzást és pozicionálást tesz lehetővé a legkeskenyebb sorokban is.

A munkavégzést a Speciális Növények Platform (SCP), a digitális agronómiai menedzsment eszköz figyeli és vizualizálja, amely riasztásokat is küld incidens vagy hatótávolságon kívüli paraméter esetén, beleértve azt a helyzetet is, amikor a permetező-, és illetve az üzemanyagtartály kiürül. Ekkor önállóan visszatér a bázisra, hogy tankoljon. A kezelés befejezése után minden, közben összegyűjtött adatot rögzít a rendszer, így valódi nyomon követhetőséget garantál.

A KFAST-ot úgy tervezték, hogy jelentős mértékben növelje a terepi munka termelékenységét és hatékonyságát, mivel egyetlen kezelő egyszerre akár négy egységet is kezelhet és lehetővé teszi a kezelések éjszakai elvégzését is. A munkamegrendelés beérkezése után önállóan megkezdi a kezelést, melyet nagy pontossággal képes elvégezni a képgyűjtés és a mesterséges intelligenciával történő feldolgozás révén.

A helyszíni kísérletek szerint a rendszer akár 40 százalékos megtakarítást is lehetővé tesz a peszticidek vonatkozásában. A KFAST nyílt rendszere lehetővé teszi többek közt a kártevők észlelésének, a hozam-előrejelzésnek és a gazdaságirányítási információs rendszereknek az integrációját is.


Forrás: Trattoriweb

Indexkép: Kubota