A precíziós gazdálkodás fogalmának többféle aspektusa létezik, hiszen egyszerre jelent újfajta szemléletmódot és informatikán, digitalizáción alapuló új technológiákat a mezőgazdaságban. A precíziós gazdálkodás egyszerre szolgálja a hatékonyság növelését, a környezet védelmét és a gazdaságosság szempontját az agráriumban.

A téma egyre nagyobb figyelmet kap, ezért tartották fontosnak a szervezők és a szakmai támogatók, hogy a kérdésről konferenciát rendezzenek. Mint a könyvbemutató résztvevői megfogalmazták, mind a konferencia, mind az azt összefoglaló kiadvány hiánypótló, hiszen általuk a szakma és az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a világban zajló trendekről és a hazai helyzetről.

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu portálvezetője a könyvet bemutató tájékoztatón fontos célnak nevezte, hogy – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével – minél több gazdálkodóhoz jusson el a kiadvány.

könyvebmutató

A PREGA Konferencia kiemelt célja az összegyűjtött tudás gyakorlatba történő átültetése – fotó: Agroinform.hu

A februári konferenciára visszatekintve Milics Gábor, a Széchenyi István Egyetem docense felidézte, hogy a tanácskozással össze kívánták kovácsolni a téma iránt érdeklődő, és sokféle szempontot képviselő közönséget.

A könyv kapcsán Verebély Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. Senior stratégiai presales menedzsere egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az informatika áthatja az egész precíziós gazdálkodást, informatika nélkül nincs precíziós gazdálkodás. Kiemelte:

minden „építőkocka” rendelkezésre áll,

már „csak” össze kell rakni őket, azaz megalkotni az integrált megoldásokat.

Riczu Péter, a Debreceni Egyetem tudományos segédmunkatársa a többi között azért tartotta fontosnak a februári konferenciát, mert az a kertészetet is érintette, márpedig az ehhez hasonló tanácskozások nem szoktak foglalkozni ezzel az ágazattal – jegyezte meg.

Milics Gábor

A precíziós mezőgazdaság kulcsmondata, hogy szemléletváltásra van szükség – fotó: Agroinfrom.hu

A könyvbemutatóhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen Varga Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) agrárinformatikai munkacsoportjának vezetője a többi között arról számolt be, hogy már többen, köztük egyetemek is használják az IVSZ által idén nyáron összeállított Digitális Agrárstratégiát (DAS).

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója rámutatott, hogy a gazdák is elkezdték használni a precíziós gazdálkodás eszközeit, s mint fogalmazott, többéves munka gyümölcse kezd most beérni. A szakember kitért arra a mind sürgetőbb kérdésre is, hogyan lehetne a fiatalok számára vonzóbbá tenni a mezőgazdaságot, és rámutatott: ezek a modern technológiák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az agráriumba vonzzák a fiatalokat, hiszen a jövő mezőgazdasága sokkal izgalmasabb lehet és sokkal több kihívást tartogathat számukra.

„Tegyük trendivé a mezőgazdaságot a fiatalok számára” – fogalmazott -, mert már mutatkozik a munkaerőhiány és nagyon kevés a fiatal az oktatásban. Szólt arról is, hogy rendkívül fontos szerep jut a duális képzésnek és az abban résztvevő cégeknek.

Umenhoffer Péter

Umenhoffer Péter szerint "trendivé" kell tenni az agráriumot – fotó: Agroinform.hu

Az „utánpótlás” kérdésével foglalkozott a többi között Borsiczky István, a Tomelilla Kft. ügyvezetője is, aki elmondta, hogy generációs szakadék tapasztalható a mezőgazdaságban, a fiatal gazdálkodókat ugyanakkor az érdeklődés jellemzi. A szakember a precíziós gazdálkodás témájának a kutatás szempontjából fontos aspektusára is felhívta a figyelmet és hangsúlyozta, hogy a keletkezett információt ki kell venni és át kell adni a kutatásnak.

„Hatalmas mennyiségű adat marad a gépekben, amit ki kell emelni és el kell juttatni a kutatókhoz”

– mondta.

Gór Arnold, a főtámogató képviseletében egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a NAK számára rendkívül fontos, hogy a gazdák mindig friss, naprakész információkhoz jussanak, ezért tartják fontosnak a konferenciakiadványt. A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy a mezőgazdaságban megjelenő innovációkat elsősorban a szaktanácsadói rendszeren keresztül tartják eljuttathatónak a gazdákhoz, ezért a precíziós gazdálkodással összefüggő ismereteknek is be kell kerülniük ebbe a rendszerbe.

A könyvbemutató zárásaként Bolyki Bence bejelentette: a III. PREGA tanácskozást 2017. február 22-én tartják, melyet február 21-én tudományos konferencia előz meg egyetemek, kutatóintézetek munkatársainak részvételével.