A VP3-4.2.1-4.2.2-18 Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban című támogatási felhívásban egyéni beruházás esetén maximum 500 MFt, kollektív beruházás esetén maximum 1,5 MFt lehet a támogatás, borászati üzemek fejlesztése esetében maximum 200 MFt lehet a vissza nem térítendő támogatás.

A támogatás maximális mértéke Pest megyében az összes elszámolható költség 40%-a, az ország többi részén 50%-a.

A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2-től lesz lehetőség, az első értékelési határnap 2019. január 16., majd január 30, március 4.

A Felhívás keretében a TEÁOR 10 és 11 besorolás szerinti – mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás esetén kizárólag az Annex I. termék előállítására vonatkozó – tevékenységekhez kapcsolódó, élelmiszeripari feldolgozást szolgáló projektek támogathatóak.

élelmiszeripar

A támogatás új gépek, vagy akár új üzem építésére is fordítható

1. célterület: Élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése:

- Termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása
- A célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése

2. célterület: Borászati üzemek fejlesztése:

- Szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő-, illetve habzó bor készítéséhez, bor-, pezsgő-, illetve habzó bor kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása

- A célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése

A fentiek mellett kiegészítő tevékenységek is támogathatóak:

- Energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó tevékenységek
- Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása
- Telepi infrastruktúra fejlesztése 
- Az üzemen belüli anyagmozgatáshoz és/vagy anyagtovábbításhoz és/vagy raktározáshoz és/vagy csomagoláshoz kapcsolódó új eszköz beszerzése
- Informatikai eszközök és szoftverek beszerzése
- Borászati üzem fejlesztése esetén bortároló tartálykapacitás bővítése, fahordó vásárlása

A pályázatokat a Szalontai Fejlesztési Kft. sikerdíjért készíti. Ez azt jelenti, hogy a pályázat beadásakor nem kell semmit fizetnie, csak akkor fizet, ha a pályázata nyer.

A pályázati kiírásból látható, mely pályázók lesznek előnyben. Ezt a pályázó megbeszéli a szakértőkkel, ha várhatóan jó pontokat érhet el (a pontozási feltételeken végigmennek), akkor tudják vállalni pályázata készítését.

Egy nyertes pályázó véleménye:

Hangrén Kft.:
"Szalontai Jenő Úrral immár 4 éve állunk munkakapcsolatban. Több gépbeszerzésre irányuló pályázatunkat készítették el. Rövid határidővel, nagy szakmai hozzáértéssel, profi munkát nyújtottak. Pontos, megbízható, jól felkészült pályázatírót találtam Szalontai Úr személyében."