A német Bayer fontolgatja, hogy ajánlatot tegyen a Monsantora a Bloomberg szerint, a Street Insider pedig a BASF-nek tulajdonított ugyanilyen szándékot. A híreket a Monsanto, a BASF és a Bayer sem kommentálta – írj a Reuters.

A két cég a Reuters forrásai szerint már hónapok óta vizsgálja az összeolvadás lehetőségeit, amelyre azért is lehet esély, mert az utóbbi időben több hasonló megállapodás történt. Decemberben az amerikai Dow Chemical és a DuPont írt alá szerződést egy 130 milliárd dolláros fúzióról. A ChemChina, a kínai nemzeti vegyipari vállalat pedig februárban szerezte meg a svájci Syngentát 43 milliárd dollárért, amelynek megvételével hiába próbálkozott előzőleg a Monsanto.

megállapodás

A megállapodás nagy változást hozna az agrárvegyiparban – fotó: Shutterstock

Mindezek ellenére az elemzők egy része még szkeptikus a megállapodással kapcsolatban, véleményük szerint nem biztos, hogy egy ilyen összeolvadás a Monsanto esetében megtörténhet. Mindenesetre ha a fúzió végbemegy, a világ legnagyobb vetőmagtermelő és agrárvegyipari vállalata jöhet létre. Jelenleg a Bayer piaci részesedése 18 százalékkal a második legnagyobb az agrárvegyipari termékek terén, őt csak a Syngenta előzi meg 19 százalékos részesedéssel. A vetőmag globális piacát a Monsanto uralja, 26 százalékos piaci részesedéssel. A második a DuPont, 21 százalékkal.

A Monsanto oldaláról egy ilyen fúzió azért lehetne előnyös, mert segítségével csökkentené a mezőgazdaságtól való függését, a Bayer vagy a BASF pedig a Monsanto segítségével erősíthetne a vetőmagpiac területén.