A wagyu marha ránézésre is könnyen felismerhető egyedi textúrájáról – Fotó: Shutterstock
Szászországban, Klaus Möbiusnak 50 fős állománya van, aki már alaposan kitanulta a japán tartási és húskezelési technológiát, az állatok sörrel való itatását és zenével történő szórakoztatását viszont kitalációnak tartja. A wagyu típusú marhát Európában Angus fajtával is keresztezik, de Möbius úr inkább fajtatisztán tartja állatait. A hizlalásra legalkalmasabbak az ökrök, amelyek hároméves korukban tekinthetők vágásérettnek.
Egy kiló húsért a termelő Németországban – testtájak szerinti bontásban – 20 és 180 euró közötti árat kap. Japán szabályok szerint a wagyu húst 12 testtáj szerinti kategóriára kell felosztani. Igaz, hogy az állatokat a hagyományos európai fajtákhoz képest kétszer annyi ideig kell hizlalni, a húst pedig legalább négy hétig hűtőszekrényben érlelni. A rendkívül magas árak ellenére a wagyu húst az éttermi fogyasztók is több országban kedvelik, ezért a közeli jövőben valószínűleg növelni kell a németországi állományt.