A héten több román lap is beszámolt egy állítólagos tervről, amely szerint Magyarország életjáradékért vásárolna fel áruba bocsátott erdélyi mezőgazdasági területeket, a volt tulajdonos használatában hagyva azokat.

Erről Szabó József Andor, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja beszélt Szucher Ervinnek, a kolozsvári Krónika újságírójának, aki az újév első napjaiban írt a témáról cikket, s ezt a román sajtó is átvette. Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet azonban cáfolta, hogy létezne ilyen program. Mint mondta "csak egy ötletről volt szó”, és beosztottja nem adott "interjút" erről.

Kép: evz.ro

Geoana aggasztónak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Magyarországnak "stratégiai terve" van erdélyi földterületek felvásárlására. A politikus hangsúlyozta, hogy nem szeretné meggátolni a külföldiek mezőgazdasági befektetéseit, de szerint Románia élelmiszerbiztonságát veszélyeztetné, ha túl sok termőföld idegen tulajdonba kerülne.

Uniós csatlakozásakor Románia vállalta, hogy 2014-től a külföldi magánszemélyek számára is lehetővé teszi a földvásárlást. Geoana szerint azonban elfogadhatatlan, hogy egy állam - ebben az esetben Magyarország - nyíltan beavatkozzon egy másik állam földterületeinek felvásárlásába.

Emlékeztetett rá, hogy Traian Basescu államfő megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a moratórium feloldásával összefüggő, a romániai földvásárlás feltételeinek szigorításáról szóló törvényt. Geoana szerint a jogszabály visszatérése a parlamentbe jó alkalom arra, hogy a törvényhozók "nagyobb figyelmet" tanúsítsanak neki és kiegészítsék a kormány tervezetét.