Nincsenek veszélyben az agrárkifizetések

A hivatal jogutódlással történő megszüntetése miatt nem kerül veszélybe az agrártámogatások jövő évi kifizetése. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kormány határozata alapján a központi hivatalokat és minisztériumi háttérintézményeket átalakítják. A változás több mint ötven szervezetet érint, melyek döntő többsége várhatóan jogutódlással szűnik meg. Ebbe a körbe tartozik egyebek között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) is, utóbbi esetében már egészen biztos a 2017. január 1-jei beolvasztás.

A fiatalok agrárvállalkozását is segítik 
A 2,9 milliárd forint keretösszegű program a 18-25 év közötti új egyéni vagy mikro-, illetve kisvállalkozás indítására felkészített fiatalok vállalkozásaihoz ad támogatást a kevésbé fejlett régiókban. Október 3-tól nyújtható be támogatási kérelem a „Fiatalok vállalkozóvá válása – vállalkozás indítási költségeinek támogatása” pályázati felhívásra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Innovációs ötletek és projektépítő tréninggel segítik a pályázókat az EIP-AGRI honlapon
Az FM célja ezzel a technikai segítségnyújtással, hogy támogassa és segítse az innovatív kutatási ötletek épülését, a sikeres EIP pályázaton való részvételt.

50 milliárd forintos támogatást kapnak a mezőgazdasági kkv-k
A kkv-k versenyképességének erősítését célzó garanciaprogram (COSME) keretében akár kétezer, főként mezőgazdasági vállalat is finanszírozáshoz juthat Magyarországon.

kkv

Érdemes megfontolni a beruházási kölcsönök igénybevételét – fotó: Shutterstock

Vége a csalásoknak, ez a chip mindenkit leleplez!
Az összes adat elérhető a hatóságok számára az új őstermelői kártya adattároló chipjén. A vásárlók már mobiljukkal is ellenőrizhetik, hogy mit a termékek származási körülményeit. Az új rendszer a jogkövető őstermelők számára nem hátrányt, hanem egyértelműen előnyt jelent, hiszen növeli a csalók kiszűrésének hatékonyságát: ezzel is erősödik a tisztességes termelők piaci helyzete, és hatékonyabbá válik a fellépés az illegális árusokkal szemben.

Tudja, hogy földjének mennyi a reális haszonbérleti díja?
Az új földforgalmi törvény értelmében a hosszútávra kötött haszonbérleti szerződésekbe foglalt bérleti díj módosítható, ha legalább 20 százalékkal eltér a helyben szokásos haszonbérleti díjtól.

föld

A reális bérleti díj megállapítása kulcsfontosságú a szerződések módosítását illetően – fotó: Shutterstock

Az AKG-ra pedig nem kell tovább várni, kiírták a 40 milliárdos pályázatot!
A rendelkezésre álló keretből 25 milliárd forintra az állattenyésztők, a maradék 15-re a szőlő- és gyümölcsültetvényesek pályázhatnak jövő hónaptól. A Vidékfejlesztési Program keretében tavaly meghirdetett „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című programhoz már 9 500 gazdálkodó csatlakozott, mintegy 441 ezer hektáros területtel, összességében közel

190 milliárd forint értékben.

A Visegrádi Négyek agrárkamarái nem támogatják sem az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást, sem az EU és az Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezményt, és azt szorgalmazzák, hogy az EU zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.

Egészen más típusú munkaerőre lesz szükség a magyar agráriumban is
Az Európai Unióban csökken a gazdaságok száma, átlagos méretük nő, profiljuk egyszerűsödik, tőkeintenzitásuk folyamatosan erősödik, miközben a gazdálkodók száma szintén csökken, átlagos életkoruk pedig folyamatosan emelkedik. Így foglalható össze Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatójának, tudományos főmunkatársának előadása, amelyben a posztszocialista EU-tagországok mezőgazdaságában végbement szerkezeti változásokat elemezte. A K&H Bank Agrárklubjában ott volt az Agroinform.hu is.

gazdák

Az EU-ban a fiatal korosztály aránya gyorsan csökken, nagy lesz a verseny ezért a humán tőkéért  – fotó: iStock

Milyen takarmánnyal lehetne pótolni a beáramló GMO-szóját?
A szója vetésterülete 2015-ben, hazánkban a korábbinak csaknem a kétszeresére, 77 ezer hektárra növekedett. A garantáltan GMO-mentes hazai termést azonban – az elérhető magasabb ár miatt – kénytelenek voltunk külföldre értékesíteni, a belső takarmányszükséglet kielégítéséhez pedig időnként bizonytalan eredetű (génkezelt) szóját behozni.
A világban évente előállított szójának ugyanis

több mint 85 százaléka génkezelt növényből származik.

Magas külföldi ár ide, alacsony hazai oda: itthon kell tartani a magyar tejet
Mindent meg kell tenni azért, hogy a termelők ne vigyék külföldre a magyar tejet, mert tejhiány alakulhat ki itthon. Elérendő cél, hogy az UHT és a hosszan eltartható tej áfája is 5 százalékra csökkenjen.Ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett egyeztetésnek, ahol több nagy áruházlánc, valamint a termelők és a feldolgozók képviselői is egyetértettek abban: tarthatatlan a hazai feldolgozók által fizetett 70 forintos felvásárlási ár, hiszen az exportra kerülő tejet 110 forintért veszik át a gazdálkodóktól a külkereskedők.

A mélyben a terményárak is
Nem várhatók nagy változások a nemzetközi piacokon, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői, mivel az alapvető mezőgazdasági termények ára mérsékelt és stabil. Az előrejelzésék szerint Oroszország válhat a világ legnagyobb gabonaexportőrévé, megelőzve az Európai Uniót. A helyzetet befolyásolhatja, hogy nem nagyon rendelkeznek szabad tárolókapacitással.
kukorica

Jó ütemben halad a betakarítás – fotó: iStock

A kukoricán a sor

Az idei év kiemelkedő termésmennyiségeket hozhat a kukoricatermesztők számára. A betakarítás szintje jelenleg valamivel a 20 százalékos szint felett áll, de a becslések azt mutatják, hogy a termésátlag országszerte megközelítheti a 8 millió tonnát. Idén az időjárás nem állta útját a növény fejlődésének, megfelelő volt a csapadék mennyisége, egyszer sem száradtak ki komolyabban a talajok, a jó kukoricatermő területeken nem volt nagy hőség.

Nem gyérítette számottevő mértékben a mezeipocok-állományt az idei enyhe tél és a téli hónapokban lehullott csapadék, ennek következtében a fertőzöttség mértéke tavasszal az országban változó volt. Az utóbbi hetekben viszont egyes vidékeken – főleg Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében –, gócosan ruderális területeken, zöldségkultúrákban és évelő pillangósokban megnőtt a kártevők száma.