Ezek a vegyületek - amelyek gátolják a sejtek öregedését -, rendkívül nagy mennyiségben megtalálhatók a szőlőmagvakban, pontosabban a magvakból kivont olajban, de az eddig alkalmazott olcsóbb, alkoholos lepárlással nyert olajban éppen a legfontosabb anyagok semmisültek meg, és a hőkezelés miatt káros anyagok is keletkeztek.

A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program keretében kidolgoztak egy új módszert a szőlőmagvak hasznosítására. A hidegsajtolással készülő szőlőmag-olaj rengeteg bioaktív anyagot tartalmaz, ezért valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják. Táplálkozásbiológiai hatását a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben vizsgálták. Kiderült, hogy antioxidáns hatása tizennyolcszor erősebb a C vitaminnál és ötvenszer erősebb az E vitaminnál. Nagy az omega-6 zsírsavtartalma, valamint gazdag nyomelemekben és más vitaminokban.

Számos előnyös élettani hatását bizonyították a vizsgálatok, gátolja a sejtek öregedési folyamatait, rugalmasabbá teszi az erek falát, javítja a látást. Masszírozás közben könnyen felszívódik a bőrbe és a kötőszövet kollagéntartalmának megújulását is serkenti. A szőlőmag-olajat elsősorban salátákhoz és hidegkonyhai ételekhez ajánlják a szakemberek, de sütésre is alkalmas, mert égéspontja lényegesen magasabb a többi olajénál.

Az olajkészítés során présrudak maradnak vissza, amelyek még sok hasznos anyagot tartalmaznak. Megőrlésükkel barna színű lisztet nyernek belőle, amely felhasználásával ízletes és tápláló kenyér készülhet.
A szőlőmag- liszt és -olaj hatékony előállítására további kísérletek folynak, hogy még értékesebb hazai termékek jöjjenek létre az egészség és a szépség megóvása érdekében.

Forrás: www.hirado.hu