Az 52 embert foglalkozató társaság 2014-ben 19,3 milliárd forintos árbevételt és 555 millió forint adózás előtti eredményt tervez. 2014. januárban jelentős kereslet volt műtrágyák iránt, és a forgalom bővülését támogatja a cég százmillió forintos beruházással, tavaly elkészült új növényvédőszer-raktára is - mondta Kőszegi László, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A szakályi székhelyű társaság a 2012-es 28,7 milliárd forint után 2013-ban 18,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a cég adózás előtti eredménye 418 millió forint volt, 8 millió forinttal maradt el az előző évitől.

A jelentős árbevétel-csökkenés azért következett be, mert az utóbbi éveket tekintve egyre kisebb volumenű terménykereskedelmet 2013. január 1-jétől a cégcsoporthoz tartozó Hőgyészi Terménykereskedelmi Kft.-hez helyezték ki - mondta Kőszegi László.

A kft. árbevételének nagy részét a mezőgazdasági inputanyagok, műtrágya, növényvédő szer és vetőmag forgalmazása adta; az agrokemikáliák kereskedelme 15 milliárd, a vetőmagok forgalmazása 4 milliárd forint árbevételt eredményezett - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a cégnek országosan a műtrágya- és növényvédőszer-piacon hétszázalékos, a vetőmag-kereskedelemben ötszázalékos a részesedése.

A piaci folyamatokról a cégvezető elmondta: termelői oldalon óvatosságot tapasztalnak, a gazdálkodók a szokásosnál kevesebb műtrágyát vásároltak ősszel, és a vetőmag iránti kereslet is alacsonyabb volt az előszezonban a korábbiaknál. "Nem látszik fellendülésre utaló vásárlóerő" - jegyezte meg. Úgy vélte, mindez összefügg azzal is, hogy az előrejelzések szerint a terményárak csökkenésére lehet számítani folyamatosan a betakarításig.

Az 52 embert foglalkozató társaság ennek ellenére növekedésre számít: 2014-ben 19,3 milliárd forintos árbevételt és 555 millió forint adózás előtti eredményt tervez. 2014. januárban jelentős kereslet volt műtrágyák iránt, és a forgalom bővülését támogatja a cég százmillió forintos beruházással, tavaly elkészült új növényvédőszer-raktára is - mondta az ügyvezető igazgató.