Több mint duplájára nőtt tavaly a termőföldforgalom
A 2015 őszén meghirdetett „Földet a gazdáknak” program hatására 2016-ban két és félszeresére nőtt a termőföldforgalom. Ez az árak ismét két számjegyű növekedését hozta. Mára öt megye kivételével egymillió forint feletti az átlagos hektárár.

Támogathatóvá válik az ipari faültetvény telepítése
Immár önálló kormányrendelet szabályozza az ipari célú fás szárú ültetvények telepítését. Ennek eredményeképpen napokon belül a Vidékfejlesztési Program erdősítésre szánt támogatási keretéből az erdőnek nem minősülő, ipari faültetvények telepítésére is igényelhető forrás.

Növényvédelmi előrejelzés: Mit okoz a korai aszály a szántóföldön?
A szárazság következtében megkezdődött a kalászosok felsülése. Kukoricában már károsít a gyapottok bagolylepke, a napraforgóban a levéltetvek ellen kell védekezni, a káposztát a káposztamoly lárvái károsítják. Az Agroinform.hu 2017. 24. heti előrejelzése.

Az emberiség jövője a kukoricában rejlik
Amerikai kutatók felfedezték, hogy a kukorica lehet az a szuper növény, ami ellenáll mindennek, ami körülötte történik.

Oda a rekordtermés!
A FruitVeB és az ÉKASZ kiesést jelez az idei meggytermést illetően, ahhoz képest, hogy az előzetes becslések rekordtermést vetítettek elő.

meggy

A becslések szerint 60-65 ezer tonnányi meggytermés várható – fotó: Shutterstock

Lovas nemzetből SUV-os lett a magyar
Tarolnak a városi terepjárók, és szépen fogynak az alsó-közép kategória példányai is, viszont a sport- és luxuskocsik piaca egyértelműen nem mi vagyunk.

Támad az amerikai szőlőkabóca!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlőtermesztők figyelmét, hogy most időszerű védekezniük a szőlő súlyos betegségét okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Tisztázzuk végre, hogyan kell biztonságosan tárolni a kazlakat
Javában tart a szálastakarmány-betakarítás és nem sokára az aratás is elkezdődik. Aktuális kérdés tehát, hogy a széna- vagy szalmakazlakat hogyan kell szakszerűen és az előírásoknak megfelelően tárolni.

kazal

Lábon álló gabonától tartani kell a minimum 25 méteres távolságot – fotó: Shutterstock

Felgyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése
A gabonafélék árcsökkenése megállt
, a gyümölcsök drágultak, a burgonya ára pedig visszaesett az egy évvel korábbi árakhoz képest.

Kötelező szerződést kötni a termelővel meggyfelvásárláskor
Meghatározott tartalommal kötelező szerződést kötni az idei szezontól a friss meggy értékesítésekor – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Kecelen.

Szaktanácsadóval plusz pontot kaphatnak a fiatal gazdák
Augusztus végéig még lehet pályázni a fiatal gazda támogatásra. A szaktanácsadókat szerződtető pályázók plusz pontot kapnak.