Az európai országok az utóbbi években átlagosan mintegy 2,6 millió tonna foszfor műtrágyát importáltak, amelyekből a termőföldek egyelőre megfelelően el vannak látva - írja a agrarheute.com. Ez a nélkülözhetetlen anyag azonban egyre korlátozottabb mennyiségben áll az európai növénytermesztők rendelkezésére.

talaj növények

Egyes növényfajok javítják a talaj foszfortartalmának elérhetőségét az utóvetemények számára – fotó: pixabay.com

A világ ásványi foszfor lelőhelyei is fokozatosan kiapadnak

Egyrészt az orosz szállításokra ez évtől egyáltalán nem lehet számítani, másrészt a világ ásványi foszfor lelőhelyei is fokozatosan kiapadnak, sőt ezeknek a lelőhelyeknek jelentős része nehézfémekkel (kadmiummal és uránnal) van szennyezve, amelyek a szántóföldeken komoly problémákat válthatnak ki.


A foszfor hiányát észszerű vetésforgó kialakításával részben pótolni lehet

Ugyanakkor, német kutatók szerint, a foszfor hiányát észszerű vetésforgó kialakításával részben pótolni lehet, mivel egyes növényfajok (többek között a fehér csillagfürt, a lóbab és a lencse) javítják a talaj foszfortartalmának elérhetőségét az utóvetemények számára.

Ezzel a módszerrel egyben az ásványi foszfor nehézfém szennyezettsége is kiküszöbölhető. Ebből a szempontból különösen oda kell figyelni a talajtakaró, finom gyökérzetű (köztes) növények alkalmazására, illetve a talaj folyamatos takarására és a talajban lévő növényi tápanyagok kilúgozódásának megakadályozására.