A növényvédő-szer engedélyezés és felhasználás szabályozása az élelmiszerlánc-biztonság fontos tényezője – fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az Európai és Földközi Tenger melléki országok Növényvédelmi Szervezetének (EPPO) 44. ülésén.

Az állam feladata is

Megnyitójában az államtitkár kifejtette: az EPPO útmutatói és irányelvei nagymértékben segítik a nemzeti növényvédőszer-engedélyező hatóságok munkáját. Kiemelte, hogy az élelmiszer és az élelmiszer-ellátás biztonságának szavatolása, a kiszolgáltatottság csökkentése, a minőség-ellenőrzés megerősítése, ezek fenntartása kiemelten fontos feladat. A hosszú távú közösségi érdekek és a rövid távú egyéni érdekek összehangolása nem valósítható meg az állam tudatos szerepvállalása nélkül.

Több évtizedes hagyomány

Martin Ward, az EPPO új főigazgatójának véleménye szerint a magyar növényvédelmi szakemberek szaktudásukkal jelentős mértékben hozzájárulnak a szervezet sikereihez, egyúttal kiemelte a magyar növényvédelem eredményeit és a szervezetben betöltött fontos szerepét.

A növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek hazai és nemzetközi együttműködése, és az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmazása biztosítja a kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű élelmiszerek előállítását – fogalmazott Szalkai Gábor, a vidékfejlesztési tárca főosztályvezető-helyettese. A növényvédő-szerek engedélyezése és felhasználása hazánkban több évtizedes múltra tekint vissza és a magyar növényvédelem a jövőben is aktívan részt kíván venni a nemzetközi növényvédelmi szervezet munkájában – fogalmazott.