A 2017. július 15-i határidőig két szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezte az Országos Kamarai Választási Bizottságnál (OKVB) jelölő szervezetként történő nyilvántartásba vételét az agrárgazdasági kamarai választásokra. A MAGOSZ a nyilvántartásba vételi kérelme mellett benyújtotta 17 érdekképviseleti szervezet támogató nyilatkozatát is.

Az OKVB 2017. augusztus 9-én tartott ülésén megállapította, hogy a jelölő és a támogató szervezetek megfelelnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Alapszabályában meghatározott feltételeknek, így egyhangúlag támogatta a MOSZ és a MAGOSZ jelölő szervezetként, illetve a MAGOSZ-t támogató 17 szakmai, érdekképviseleti szervezet (Baromfi Termék Tanács, Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA , Gabonatermesztők Országos Szövetsége, HANGYA Szövetkezetek együttműködése, Kisgazda Polgári Egyesület, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, Magyar Állattenyésztők Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Díszkertészek Szövetsége, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Országos Erdészeti Egyesület, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) támogató szervezetként történő nyilvántartásba vételét.

Az OKVB a nyilvántartásba vételről a jelölő szervezeteket írásban értesíti. A nyilvántartásba vételről szóló döntés a MAGOSZ-t és a MOSZ-t feljogosítja arra, hogy tagot delegáljon az OKVB-be.

A nyilvántartásba vett jelölő szervezeteknek a megyei kamarai küldöttgyűlési küldöttjelöltek nevét tartalmazó listát legkésőbb 2017. szeptember 8-ig kell eljuttatniuk az OKVB-nek.