A vidékfejlesztési miniszter Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdaság miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján hozzátette: a két ország közötti agrárkapcsolatok fejlesztésének és fejlődésének fontosságát jól példázza, hogy Oroszország a díszvendége a mostani kiállításnak. Ez azt is jelenti, hogy az agrárium területén Magyarország számára Oroszország kiemelt partner.

Nyikolaj Fjodorov egyebek között arról beszélt, hogy az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel 2012-ben 7 százalékkal haladta meg a 2011-es szintet. A miniszter üdvözölte ezt a tendenciát, amely azt támasztja alá, hogy a magyar termékek jó minőségűek, megfelelnek az orosz piac követelményeinek, és így nő irántuk a kereslet.

Az orosz mezőgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az idén nyílt meg az első magyar kereskedőház Moszkvában, amelyik a fővárost és környékét látja el, és a tervek szerint továbbiak is létesülnek  a közeljövőben, Rosztovban és a krasznojarszki területen. De terjeszkedhetnek a későbbiekben az irkutszki és a novoszibirszki területen is. Ezek jó lehetőséget teremtenek a magyar vállalkozók számára, hogy felfedezzék az orosz piacot - mutatott rá.

Utalt az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain elhangzottakra, hogy az ilyen együttműködés stratégiai alapot teremt a két ország együttműködésének minden területen. Hangoztatta, hogy az orosz és a magyar értékeket szoros kapcsolatok fűzik össze. Az oroszok emlékeznek még a magyar paradicsom és uborka ízére, ezért a jó minőségű magyar élelmiszerekből a mostaninál is többet lehet szállítani Oroszországba - fogalmazott.

Újságírói kérdésre Fazekas Sándor egyebek között elmondta: a hús általános forgalmi adójának csökkentésével kapcsolatban a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja egyértelmű, 5 százalékra tesz javaslatot a sertés- és baromfihús, valamint az ezekből készült húskészítmények esetében. Ez a javaslat a kormány asztalán van, és a Miniszterelnökség hasonló álláspontot képvisel, mint a VM - jelezte. A kérdésről a kormányálláspont az áfatörvényekről szóló döntéssel együtt születhet meg.

Az MTI kérdésére a két miniszter elmondta, hogy a kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésére több lehetőség is kínálkozik,  példaként hozták az áruszállítás és az oktatás területét. Nyikolaj Fjodorov megemlítette: Oroszország szívesen szállítana tengeri halat Magyarországra igény esetén.