A vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a boltok kínálatában, keresve a hazai, jó minőségű, hagyományos módon vagy különleges eljárással készült élelmiszereket. Az ár mellett egyre meghatározóbb, hogy melyik élelmiszer tartalmaz kevesebb adalékanyagot, melyik kézműves, hagyományos vagy tájjellegű termék, melyik készül helyi, speciális előállítással - idézi az államtitkárt a tárca közleménye. Az értékek összegyűjtésére és megóvására született a HÍR-program, amely mára 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék gyűjteménye.

A HÍR-védjegy működtetésével a minisztérium célja a kiválasztott termékek piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a fogyasztók bizalmának erősítése. A tárca elkötelezett abban, hogy a HÍR-védjegy egyet jelentsen az egyediséggel, a hagyományápolással és a minőség garanciájával - fogalmazott Kardeván Endre.

Idén 12 pályázó 19 terméke nyerte el a HÍR-védjegyet.