A befektetés az európai beruházási terv alappilléreként számon tartott Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) garanciájával jött létre.

A szerződés magában foglalja a Lidea – az Euralis cégcsoport vetőmagokkal foglalkozó új vállalata - mezőgazdasági felhasználásra szánt új GMO-mentes fajtáinak előállításával, regisztrációjával, termesztésével és értékesítésével kapcsolatos kutatásfejlesztés és innováció (K+F+I) finanszírozását.

Ez az első olyan hosszútávú együttműködés az EBB és az Euralis cégcsoport között, ami az európai beruházási terv alappilléreként számon tartott Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretein belül jött létre.

napraforgó

Euralis: Az innovációval a gazdák csak nyerhetnek. – Fotó: pixabay

A Lidea, minden évben, több mint 34 millió eurót fektet kutatásfejlesztésbe, annak érdekében, hogy magas hozzáadott értékű megoldások széles és kiemelkedő minőségű sorát nyújthassa a hagyományos és organikus gazdaságoknak. A Lidea kukorica, napraforgó, kalászosok, őszi káposztarepce, szója, cirok, hüvelyesek, takarmány- és takarónövény vetőmagok széles választékát kínálja. Az elmúlt szezonban, 48 országban, 6 millió hektárnyi földterületen vetettek Lidea terméket.

A beruházási program különböző részei érintik az Euralis francia, német, román, spanyol és lengyel kutatási létesítményeit és innovációs telepeit.

Örülünk az első együttműködésnek!” – fogalmaz az Euralis cégcsoport vezérigazgatója, Philippe Saux. „Az Euralis számára az innováció a fejlesztési stratégia és az új piacok meghódításának alapköve. Az innovációval a gazdák csak nyerhetnek. A gazdák és a piac igényeinek megfelelő kutatásfejlesztés, folyamatos, új genetikai- és fajtaválasztékot biztosít, a környezeti tényezők figyelembe vétele mellett. Az EBB bizalma és a kutatási projektünk támogatása kétségtelenül felgyorsítja a kézzelfogható mezőgazdasági megoldások elterjedését az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben.”

Rendkívül elégedettek vagyunk a francia mezőgazdasági szektor zászlóshajósának számító szövetkezettel kötött első együttműködéssel, melynek új vetőmagokkal kapcsolatos fejlesztési tevékenysége növeli a gazdák versenyképességét és elősegíti az éghajlatváltozás hatásaival szembeni küzdelmet.” – nyilatkozta az EBB alelnöke, Ambroise Fayolle. „Európa mezőgazdasági biotechnológiai kutatás teljesítménye jelenleg stratégiai fontosságú kérdés és az Euralis project EBB általi támogatása lehetőséget teremt Európa számára, hogy a jövő vetőmagjainak előállításával megerősítse helyét ezen a területen.”

Az európai gazdasági biztos, Paolo Gentiloni a következőket nyilatkozta: „Az európai beruházási terv által támogatott EBB és az Euralis mezőgazdasági szövetkezeti csoport között létrejött megállapodás további, új, GMO-mentes fajták kutatás-fejlesztési beruházásait teremti meg. A project elősegíti az éghajlatváltozást tűrő és versenyképes termények előállítását a francia és az európai gazdák számára, biztosítva számukra ezzel az árbevétel növekedését. Továbbra is támogatjuk a mezőgazdaságot, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy egészséges étel kerüljön az asztalunkra és a vidéki közösségek is megmaradjanak.”

káposztarepce

Az új vetőmagokkal kapcsolatos fejlesztési tevékenység növeli a gazdák versenyképességét és elősegíti az éghajlatváltozás hatásaival szembeni küzdelmet – Fotó: pixaby

Hosszútávon, ez a további forrás a következőket segíti elő:

  • az új, stressztűrő és emellett magas terméshozamú fajták előállítása a gazdáknak védelmet nyújt az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben, megtartva ezzel versenyképességüket;
  • megerősíti az Euralis azon stratégiai elképzelését, hogy a vetőmag nemesítési és fejlesztési munkák felgyorsításával versenyképesebbé teszi az ágazatot, s így hozzájárul a termelők jövedelmének növekedéséhez.

Európai Beruházási Bank (EBB)

Az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió (EU) hosszútávú finanszírozást nyújtó intézménye, melynek a 27 uniós tagállam a részvényese. A Bank célja, hogy támogassa az integrációt, a kiegyensúlyozott fejlődést, valamint az EU tagállamainak gazdasági és társadalmi összetartását. Nagy összegű kölcsönöket vesz fel a tőkepiacokon, a felvett pénzből pedig nagyon kedvező feltételekkel hitelt folyósít az EU-s célok elérését szolgáló projektek megvalósításához.

Az EBB előmozdítja az Európai Unió élvonalbeli innovációs törekvéseit. Hozzájárul az éghajlatváltozással és a környezetvédelemmel kapcsolatos, új zöld technológiák megjelenéséhez, valamint segíti az európai kutatókat, hogy tevékenységükkel vezető helyet vívjanak ki a világban. Az EBB a világ egyik vezető „klímabankja”. Franciaországban, 2020-ban, az EBB által befektetett több mint 10 milliárd euró 48%-át az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és hatásainak csökkentésére fordították.

Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA)

Az ESBA az Európai beruházási terv alappillére. Hozzájárul az EBB beruházási műveleteivel kapcsolatos elsődleges kockázatviselési képesség növeléséhez, így a bank több, esetenként kockázatosabb befektetést is foganatosíthat. Az ESBA által, finanszírozás szempontjából elfogadott projektek és megállapodások 546,5milliárd euró értékű – ebbe beletartozik a több mint 90 milliárd eurós befektetés Franciaországban – beruházást tesznek lehetővé. Emellett, az Alapnak módjában áll az Európai Unió több mint 1,4 millió kis- és középvállalkozását (KKV) is támogatni.

Euralis cégcsoport (Euralis Group)

A gazdák által 1936-ban alapított Euralis több ágazat szövetkezeti cégcsoportja, amely a teljes mezőgazdasági vertikumban képviselteti magát és jelentős szereplő, többek között például a vetőmag és az agrár-élelmiszeripari piacokon.

Célja a fenntarthatóság biztosításával a gazdaságok hosszú távú fejlődése, a személyre szabott és innovatív megoldások tervezése és bevezetése, különleges termékekkel a hagyományőrző és újító jellegű gasztronómia népszerűsítése Franciaországban és szerte a világon. Az Euralis cégcsoport forgalma 2020-ban elérte az 1,3 milliárd eurót. Közel 6500 szövetkezeti tagja van és 16 országban, 6000 alkalmazottal dolgozik.

A Lidea (az Euralis vetőmag üzletága) az első hat európai szántóföldi vetőmagvállalatok egyike. A Lidea munkája a növények nemesítésétől a vetőmagok értékesítéséig a teljes láncot lefedi: a kutatást –17 állomással Európában –, a 45 000 hektáron előállított szántóföldi vetőmagok feldolgozását 8 saját üzemben, 5 országban végzi. A Lidea éves forgalma 360 millió euró. 2000 alkalmazottja van Európában.