A Reutersnek nyilatkozó kereskedők szerint a lépéssel az orosz ruletthez vált hasonlatossá a szektor, hiszen az adó a már megkötött opciós üzleteket is veszteségessé teheti, ha az orosz deviza tovább gyengül a dollárral szemben. A kormány közleménye szerint a július elsejétől bevezetendő új export adó a tonnánkénti vámtarifa 50 százaléka mínusz 5 500 rubel, de legalább 50 rubel tonnánként. Moszkva hivatalosan is bejelentette, hogy a fiskális cél mellett az új adó szabályozó szerepet tölt majd be a globális búza árfolyamokban.

búzaAz IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég becslése szerint júliusra 2,8 millió tonna, augusztusra 1,5 millió tonna búzára kötöttek opciós szerződést az exportőrök. – fotó: Shutterstock

„Készen állok az adófizetésre, de szeretném tudni, mennyit fizetek majd” – mondta a hírügynökségnek egy kereskedő, hozzátéve, hogy a teher a már lezárt opciós ügyleteket is veszteségessé teheti, ha a dollár a mostani 52-ről 60 rubelre erősödik. „Az orosz búza eladása orosz ruletthez hasonlít majd” – fogalmazott egy másik kereskedő, aki szerint, ha a hazai árak emelkednek, az exportőrök visszatartják majd a szállítmányokat az adóemelkedés kockázata miatt. Mint hogy az orosz búzapiac erősen exportorientált, félő, hogy áremelkedés esetén a második félévben lassul az ágazat az új adónem miatt – tette hozzá egy iparági szereplő.

A cégek most megpróbálják elérni az orosz kormánynál, hogy a tranzakció megkötésének idején érvényes rubel/dollár árfolyammal számolja az adót a szállítmány tényleges elindítása helyett, ezzel kapcsolatban Moszkva nem nyilatkozott.