Moszkva arra hivatkozva rendelt el teljes tilalmat januárban, hogy Litvániában és Lengyelországban néhány vaddisznóban sertéspestist mutattak ki.

Brüsszel áprilisban fordult a WTO-hoz az ügyben, de a hétfőn kiadott brüsszeli közlemény szerint a vitarendezési eljárás keretében tartott EU-orosz egyeztetések nem vezettek eredményre.

Moszkva Brüsszel megítélése szerint arra sem hozott fel megfelelő indokot, hogy miért kell a továbbiakban is fenntartani a teljes beviteli tilalmat. Brüsszel úgy ítéli meg, hogy az unióból származó sertésimport teljes tilalma ellentétes a WTO előírásaival.

"Az orosz importkorlátozás nyilvánvalóan aránytalan, diszkriminatív, tudományos szempontból alaptalan. Miután ez ellentétes a nemzetközi kereskedelem szabályaival, nincs más választásunk, mint a WTO döntését kérni " - idézi a kommüniké Karel De Gucht kereskedelmi ügyekért felelős biztost.

Tonio Borg egészségügyi biztos hangsúlyozta, hogy az érintett területen minden szükséges óvintézkedést meghoztak, így a máshonnan származó sertés és sertéshús teljesen biztonságos. Ennek ellenére semmi jele annak, hogy Oroszország újra lehetővé tenné az importot az EU nem érintett részeiből - közölte Borg.

Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos szerint az embargó az elmúlt hónapokban 580 millió euró (180 milliárd forint) exportkiesést okozott az uniós sertéstenyésztőknek.