Drámai feszültségnövekedés

A Nyugattal fennálló feszültség drámai kiéleződése miatt a Gazprom orosz energiaipari vállalat tájékoztatta a lengyel állami PGNiG gázipari céget, hogy szerda reggeltől teljesen felfüggesztik a Jamal gázvezetéken történő gázszállítást - áll a PGNiG keddi közleményében.

„Április 26-án a Gazprom tájékoztatta a PGNiG-t arról a szándékáról, hogy a Jamal-szerződés szerinti szállításokat április 27-én teljesen felfüggesztik” – írták.

A hír hatására kedden 3 százalékkal emelkedtek a határidős amerikai földgázpiaci árfolyamok. A Gazprom nem erősítette meg, hogy leállították az orosz gázszállítást Lengyelországba – jelentette kedden a TASS orosz állami hírügynökség a társaság szóvivőjére hivatkozva, Szergej Kuprijanovra hivatkozva. Kuprijanov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak rubelben kell fizetnie az orosz gázszállításért, amit Varsó visszautasított.

A Nyugattal fennálló feszültség drámai kiéleződése miatt a Gazprom orosz energiaipari vállalat tájékoztatta a lengyel állami PGNiG gázipari céget, hogy szerda reggeltől teljesen felfüggesztik a Jamal gázvezetéken történő gázszállítást.

A Nyugattal fennálló feszültség drámai kiéleződése miatt a Gazprom orosz energiaipari vállalat tájékoztatta a lengyel állami PGNiG gázipari céget, hogy szerda reggeltől teljesen felfüggesztik a Jamal gázvezetéken történő gázszállítást. Fotó: Pixabay

Ennyi volt a haladék

Oroszország a múlt hónapban intézett ultimátumot a "barátságtalan" nemzetekhez, mely szerint április 1-től rubelben kell fizetni az energiáért, különben fennáll annak a veszélye, hogy leállítják az ellátást. A jelzett dátum elmúltával a gázszállítás azonban eddig folytatódott. A Kreml közölte, hogy bejelentésekor a leszállított gáz kifizetése április végére vagy május elejére esne, ezért Oroszország nem zárta le azonnal az Európába irányuló gázáramlást.


Európa valószínűleg nem tudja sokáig működtetni gazdaságát orosz energia nélkül.

A PGNiG közölte, hogy készen áll arra, hogy különböző alternatív irányokból szerezzen be gázt, többek között a nyugati és a déli határon lévő gázcsatlakozásokon, valamint az északnyugat-lengyelországi Swinoujscie kikötőváros cseppfolyósított földgáz-terminálján (LNG) keresztül. Azt is közölték, hogy a Lengyel földalatti gáztárolók majdnem 80 százalékban megteltek. Anna Moskwa lengyel klíma-, és környezetvédelmi miniszter kedden megerősítette, hogy az orosz export leállítása ellenére sem lesz gázhiány Lengyelországban. Lengyelországnak a Gazprommal kötött gázszállítási szerződése évi 10,2 milliárd köbméterre szól, és a nemzeti fogyasztás mintegy 50 százalékát fedi le.

Európa valószínűleg nem tudja sokáig működtetni gazdaságát orosz energia nélkül.

Európa valószínűleg nem tudja sokáig működtetni gazdaságát orosz energia nélkül. Fotó: Pixabay

Bulgária sem kap gázt

Az orosz Gazprom szerdától leállítja a gázszállítást Bulgáriába, amiről értesítették a Bulgargaz bolgár állami gázvállalatot - írta a bolgár energiaügyi minisztérium. Bulgária Lengyelország után a második ország, amely szembesül az orosz gázembargóval szerdától, miután nem volt hajlandó rubelben fizetni.

"A bolgár energiaügyi minisztérium közölte, hogy az Oroszország által javasolt új fizetési eljárás nem volt összeegyeztethető az év végéig fennálló szerződéssel, és "jelentős kockázatokat" jelent Bulgária számára."

A közlemény szerint a bolgár fél „teljes mértékben eleget tett kötelezettségeinek, és a szerződésben előírt valamennyi kifizetést időben, szorgalmasan és a benne foglalt rendelkezéseknek megfelelően teljesítette”. A bolgár kormányhivatalok lépéseket tettek a földgázellátás alternatív megoldásaira és a helyzet kezelésére. „Jelenleg Bulgáriában nem vezettek be korlátozó intézkedéseket a gázfogyasztásra” – tette hozzá a minisztérium.  A közlemény szerint Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter ma nyilatkozik majd a kialakult helyzetről. Bulgária gázszükségletének több mint 90 százalékát, évente körülbelül 3 milliárd köbméter gázt vett a Gazpromtól.

A külügyminiszter szerint a Bulgáriának szánt gázmennyiség szállításának leállítása nem jelenti a Bulgárián keresztül Magyarországra érkező tranzitgáz szállításának leállítását. Forrás: Facebook

Szijjártó optimista

"A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik" – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. A külügyminiszter szerint a Bulgáriának szánt gázmennyiség szállításának leállítása nem jelenti a Bulgárián keresztül Magyarországra érkező tranzitgáz szállításának leállítását, és az nincs is veszélyben. A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hír jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába. A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra. Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt - tette hozzá.

"A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében" - mondta Szijjártó. Hozzátette:

"A Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás Magyarország irányába."

Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkból reagált a hírekre. Video: Youtube

"Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását. Természetesen a bolgár partnereinkkel is egyeztetni fogunk majd a holnapi nap folyamán, de egyelőre minden érintett ezt az értesülésünket erősítette meg" - mondta Szijjártó Péter. A miniszter emlékeztetett, hogy a Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra: a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát.

"Sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára. A tegnapi napon napvilágot látott hírek szerint a szlovák barátaink, kollégáink is így fognak fizetni, legalábbis a szlovák energiaügyeket felügyelő szlovák gazdasági miniszter ezt nyilatkozta. A mi következő fizetési kötelezettségünk egyébként majd május 22-én jelentkezik. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Magyarország irányuló földgázszállítás szerződés és ütemterv szerint, zavartalanul zajlik" - mondta a miniszter.

Bulgária nem Oroszország. Ha lehetőségünk lesz rá, minden szomszédos országnak segítünk. Video: Facebook

Bulgária felülvizsgálja gázszerződéseit

A bolgár kormány ma délelőtti közlése szerint felülvizsgálnak minden, az orosz céggel kötött szerződést, így a Magyarországra tranzitált gáz átengedéséről szólót is. "Mivel mi minden kereskedelmi és jogi kötelezettséget betartunk, nyilvánvaló, hogy a földgázt politikai és gazdasági fegyverként használják a jelenlegi háborúban" - mondta Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter. Nikolov a Bulgárián áthaladó vezetékekről szólva Szerbia és Magyarország gázellátásáról megjegyezte: "Szerbiával és Magyarországgal kapcsolatban - Bulgária lojális partnere az összes szomszédos országnak."

"Bulgária nem Oroszország. Ha lehetőségünk lesz rá, minden szomszédos országnak segítünk. Nem okozunk mesterséges zavarokat a szomszédos országokban."

Ursula Von der Leyen: Közös Uniós fellépés lesz Putyin zsarolása ellen

"A Gazprom bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai fogyasztóknak, újabb kísérlet Oroszország részéről, hogy a gázt zsarolási eszközként használja fel. Ez indokolatlan és elfogadhatatlan. És ez ismét megmutatja Oroszország megbízhatatlanságát gázszolgáltatóként" - írta Ursula von der Leyen, és azt is hozzátette:

"Fel vagyunk készülve erre a forgatókönyvre. Szoros kapcsolatban állunk minden tagállammal."

Cikkünk folyamatosan frissül!

(Forrás: CNN, Reuters, MTI)