Harmadik alkalommal rendezte meg a KITE Zrt., a Malagrow és az UPL Hungary Kft. Alma Technológiai Bemutatóját Nyírmadán, Poór Miklós ültetvényében. Az almáskert a KITE-Tagliani Faiskola Kft. által nevelt Knipp-oltványokból nevelt fák változatos és korszerű fajtáit – valamint kiváló termőképességét szemléltette.

A gazdálkodók az egy éve telepített almáskertben arról is meggyőződhettek, hogy a Knipp-oltványokból nevelt fák a kiültetést követő évben már jelentős termést adhatnak és igen korán termőre is fordulnak.

Az Alma Technológiai Bemutató népszerű állomása volt a KITE műszaki megoldásokat ismertető standja. Az itt felsorakoztatott eszközök és gépek a termelők egyszerűbb, gyorsabb, gazdaságosabb munkavégzését szolgálták.

A Valente jéghálórendszer egy függőleges támaszokból álló, egymáshoz vezetékekkel és acélkötelekkel csatlakozó védelmi szerkezet, mely magában foglalja a gyümölcsfák támrendszerét is. Ez utóbbi szerkezetét úgy tervezték, hogy – megfelelő karbantartás mellett – az ültetvény életciklusát kiszolgálja, a védelmen kívül a gyümölcsfákat és azok több tíz tonnányi termését is kiválóan megtartsa. A biztonságos technológia elengedhetetlen eleme a jégverés kivédésére, a napégés kockázatának csökkentésére és a szélkárok mérséklésére.

A KITE széles termékpalettájáról kiemelt szerepet kapott a bemutatón a TechnoFruit CF-110 multifunkciós betakarítógép, amely hatékony megoldást jelent az ültetvényes gazdák számára. A TechnoFruit CF-110 univerzalitása a betakarítás mellett lehetővé teszi a jégháló manipulálását, valamint a metszés során is remek szolgálatot teljesít.

alma betakarítógép

TechnoFruit CF-110 multifunkciós betakarítógép nem csak betakarításhoz

A Malagrow állomásán a gazdálkodók a hűvös, fagyos tavaszi időjárás következményeként tapasztalható negatív hatásokra kerestek megoldásokat. Az apróbb, kisebb magszámú és deformált gyümölcsök számos termelőnél problémát okoztak. A fagy-hatások között többen panaszkodtak a kisebb kálcium-tartalomra, illetve a rosszabb színeződésre is.

Deme János, a Malagrow szaktanácsadója a gyümölcsméret növelésére az MC Cream növekedési aktivátort javasolta, amely egy termésnövekedésre specifikusan kialakított hatóanyag-tartalmú készítmény. Kíméletes kivonással előállított összetevői fokozzák a növény természetes hormontermelését, ezáltal látványos vegetatív és generatív növekedést, illetve hatékonyabb fotoszintézist biztosít.

Használatával jobb osztályozottságú, darabosabb és nagyobb termésmennyiség érhető el. Stressztűrést elősegítő hatóanyagainak köszönhetően növeli a növény ellenálló képességét, így kisebb terméskiesésre számíthatunk. Az MC Cream alkalmazása biztonságos, mivel szermaradvány-mentes, és kizárólag biogazdálkodásban is használható összetevőket tartalmaz.

A napégés idén is aktuális probléma, amelyre a DeccoShield készítmény jelent megoldást.

A kalcium-utánpótlás a jobb tárolhatóság miatt is fontos, amelyre a szakember a Calbit C készítményt ajánlotta. A Calbit C egy folyékony, nitrogénmentes, kalciumpótló készítmény. Gyökéren, levélen és termésen keresztül egyaránt könnyen felvehető mezoelemeket tartalmaz, így aszályos, magas hőmérsékletű időszakokban is képes megfelelő kalciumellátást biztosítani. A Calbit C a növényi LSA kelátnak köszönhetően maradéktalanul felvehető a növények számára, így használatával kiválóan megelőzhetők és kezelhetők az olyan hiánytünetek, mint pl. a sztipikesedés és a húsbarnulás, paradicsom esetén a csúcsrothadás, paprikánál a kalciumhiány okozta barna foltok, cseresznye és meggy esetén pedig csökkenti a repedés esélyét.

Mindezeknek köszönhetően kevesebb lesz a terméskiesés és jobb eltarthatóság érhető el. Használata erősíti a sejtfalakat és segíti a gyökérzet fejlődését, így a növény fokozottabb ellenálló képességre tesz szert. Mivel a Calbit C nem tartalmaz nitrogént, ezért nem lazítja a szöveteket, ennek köszönhetően pedig kisebb tárolási veszteséggel kell számolnunk. A legtöbb növényvédő szerrel problémamentesen keverhető.

almafa

A kalcium-utánpótlás a jobb tárolhatóság miatt is fontos

A DeccoPyr Pot egy olyan, legújabb generációs gombaölő szer, amely füstképző formulációban szolgál az almatermésű és csonthéjas gyümölcsök tárolási betegségeinek megelőző és gyógyító kezelésére. A pirimetanil hatóanyagú DeccoPyr Pot az esszenciális aminosav (metionin) termelés egyik lépcsőjét blokkolja, így gátolja a károsító spóra csírázását. Úgy akadályozza meg a gombafonalak növényi szövetekbe történő behatolását, hogy blokkolja azok sejtfalbontó enzimjeinek termelődését. Alkalmas a MoniliniaPenicilliumBotrytisAlternariaGloeosporiumCercosporaCladosporiumMycosphaerellaVenturia fajok fertőzésének és terjedésének megelőzésére, illetve kezelésére.

Az UPL Hungary Kft. – korábban Arysta LifeSciense néven vált ismertté a termelők számára. Az innovatív vállalat ismertette egyedülálló és forradalmian új Pronutiva programját, amely a növényvédelem konvencionális megoldásain túl biológiai ajánlásokkal – és komplex növénytáplálással hangolja össze a technológiáját az egészségesebb élelmiszer-előállítás és a nagyobb terméseredmények érdekében.

Pronutiva program reális termesztéstechnológián alapul és a vállalat szakemberei ezeket a teljes körű ajánlásokat minden esetben a helyi termesztési körülményekhez adaptálják.

Kiss Dániel, a vállalat gyümölcskultúra-felelőse volt az Alma Technológiai Bemutató UPL-állomás házigazdája, aki a 2020-as gazdálkodási év jellemzőit és aktuális kihívásait elemezte.

Az almatermés jövedelmezőségét veszélyeztető tényezők közül több aktuális problémára is megoldást javasolt a szakember, így

  • a kalciumhiány problémájára, valamint a kálciumpótlás komplex megoldásainak lehetőségére – különös tekintettel az aktuális lombkezelési technológiákra;

  • az almamoly kártételére és az ellene rendkívül hatékony Carpovirusine – ökológiai termesztésben is engedélyezett készítmény – alkalmazására;
  • a tárolási betegségek kiváltó kórokozóira, és a betakarítás előtt 1-2 héttel javasolt Pomax kezelésekre.